( yetii | 2022. 07. 06., sze – 08:42 )

Ez még rendben is volna, de akkor hogy jön ide az euró árfolyam? Semmi köze ahhoz, hogy én hogy teljesítettem az elmúlt 12 évben. A forint értékét a teljes ország gazdasága és a kormány politikája befolyásolja, míg a saját fizetésmet (némi túlzással) csak én.

Az OP-ből az jött le, hogy azt akarod sugalmazni, hogy rendben, hogy az eur nagyjából 50%-kal drágult a forinthoz képest, de ezt ellensúlyozzák a fizetések növekedése. Erre volt a válasz, hogy egy ember fizetése természetszerüleg növekszik, ahogy idősödik, ezért egyáltalán nem biztos, hogy a két dolog ellensúlyozza egymást. Ezért javasoltam, hogy nemzetközileg érdemes az átlagfizetések növekedését megnézni, ha azt szeretnéd tudni, hogy az EUR-HUF árfolyam elszállását ellensúlyozza-e a fizetések növekedése.

(Zárójelben azért azt szeretném megjegyezni, hogy ez sem annyira egyértelmű, hogy nettó, bruttó vagy PPP számokat érdemes nézni, mert nálunk kicsit máshogy vannak az adónemek aránya: nálunk a jövedelemadó viszonylag alacsony, cserébe jelentősen magasabb az ÁFA, így a statisztikában magasabb nettó bérek jönnek ki, de a magas ÁFA miatt alacsonyabb a vásárlóértéke ugyanannak az összegnek.)