( azbest | 2022. 07. 05., k – 22:19 )

A megfejtés az infláció számítás leírásában rejlik. Nem átlagokat néznek, hanem legnépszerűbb terméket. 
Tehát jellemzően azt, ami a legolcsóbb. Ami akciós. Például tudok venni vegyileg tuningolt savanyú uborkát 330 -ért a spárban, s bár a nem fonnyadt és lyukas ubiból készült fajták 600-1200 körül vannak, azért mégicsak a 330 kerül be a ksh adatbázisába. Azt sem tükrözi, hogy egyre ótvrabb minőségű termékek a "népszerűbbek".
https://www.ksh.hu/docs/hun/modszgyors/farmodsz22.html

Maga az adatbázis nem közismert, tudtommal nem lehet lekérni adatokat regisztrált termék szinten. Csak feldolgozott és csoportokba átlagolt kivonatokat lehet elérni. Pedig szívesen látnám, hogy név szerint mit milyen áron regisztráltak be. Pár hete volt cikkezés, hogy tán kikérte valamelyik online újság és tán megkapta. Úgy jöttek ki 30-50% körüli élelmiszerár növekedések a "népszerű" termékekből, amit ellensúlyoztak a bullshit kategóriák.

Viszont kezd már kilógni a lóláb, mert már a saját márkás termékek korábban már emelt árain is becsúszott előző héthez képest 25-90% áremelés. Ahogy pörögnek ki a régi készletek úgy jönnek egyre perverzebb árak. Mert a legnépszerűbb fogy el előbb, ezért abból a friss beszerzés már magasabb árú, mint a korábban drágább. Összeérnek az árak és az olcsóbbak felkúsznak a ritkán vásárolt préméum termékek árára. Majd ahogy kikopnak a régi készletek, lesz még itt szép emelés. Spárban, saját márkás szörp (ami nem mű lónyál), 579-ről 979-re. És ugye hol vannak még a prémiumabb, egészségesebb termékek.