( _Franko_ | 2022. 07. 05., k – 17:48 )

végzettség vs. munkakör, beosztás

A tanító és a tanár is egy-egy végzettség.

Akinek tanító végzettsége van, általános iskola alsós tagozatot taníthat, felsős tagozatban a szakjainak óráit, illetve bizonyos körülmények között általános iskola hatodik osztályig bármit.

Akinek tanár végzettsége van, általános iskolában taníthat bármit, amit egy tanító is, ezen felül a felső tagozatban és középszinten a szakjainak óráit. Ha általános iskolai alsós tagozatban tanít, akkor se lesz belőle tanító, hanem tanár lesz, holott ugyanazt a munkát végzi, mint egy tanító.

Mondom másképp, hátha ebből a megközelítésből sikerül átadni: ha alap és mesterképzésben vett részt a tanár, akkor az alapképzése tanító, a mesterképzése tanár, a végzettsége tanár lesz. Ha a mesterképzésben már nem vesz részt, akkor az ő végzettsége a tanító lesz. Ha osztatlan mesterképzésben vett részt, akkor is a tantárgyainak alapja a tanító képzés, és a mesterképzése a tanár, a végzettsége tanár lesz. Minden tanár képesítve van arra, hogy általános iskolában olyan munkát végezzen, mint egy tanító, erről szól az alapképzése.

Teccikérteni?

Kurván nem derült ki abból, amit írt.

Szerintem kb. egyedül te vagy az, aki nem érti még, de úgy tesz, mintha értené, csak szokás szerint mindenki más a hülye.