( doc | 2022. 07. 05., k – 11:10 )

Mihez kepest masrol? Marmint az ertelmetlen szamokkal dobalozas helyett a gyakorlatrol? Ja, azt valoban :)

Igen, mas orszagokkal szeretnek hasonlitani. Mert AZ a viszonyitasi alap.

Az hogy te havonta otszor akkora utalast kapsz a bankszamladra mint 10 eve tok jo, de onmagaban nem informacio. Ha a boltban kozben 15-szor annyit fizetsz mindenert, akkor szarul jartal. Ha otszor annyit keresel mint 10 eve, de kozben korulotted mindenkinel 10 ez a szorzo, akkor szarul jartal. Ha 2, akkor meg nagyon jol.

Onmagaban egy jelentes nelkuli szamnak nincs ertelme, ezert kell valamihez viszonyitani. Abbol amit a szavazasindito postba irtal, nekem eleg egyertelmunek tunik hogy... nagyon eros joindulattal elve mondjuk azt, hogy szeretned azt megtudni hogy a forintromlast ellensulyozza vagy akar legyozi-e a bernovekedes. Itt is hasonlitasz valamihez. Nyilvan azt akarod ebbol kihozni hogy "nesztek parasztok, milyen Qrva jo nekunk, mennyivel jobban elunk mint anno", csak eppen nem artana hatralepni egyet es megnezni a kontextust amiben ezt ertelmezzuk.

"Lejjebb már elismerted, hogy jobban élünk mint 12 éve" - en jobban elek mint 12 eve, soha nem is allitottam az ellenkezojet. Sot, aki nem bassza el nagyon az eletet, az 12 ev alatt nyilvan elobbre jut, tehat jobban el. A kerdes (sok mas kozott) nyilvan az hogy ezt mihez viszonyitod. Szerinted ha valaki jobban el mint 12 eve az azt jelenti hogy minden fasza, minden szuper, legyunk boldogok? Alapvetoen ez sem feltetlenul hulyeseg. De ha azt latod hogy te "jobban elsz" es rajtad kivul mindenki mas pedig "sokkal-sokkal-sokkal jobban", az is eleg sokatmondo.