( VincentV | 2022. 07. 04., h – 10:10 )

Nincs nagyon tutorial, és ezt tényleg nem méri senki hetekben, egy feltöltés egy szezon kell hogy legyen. Az alábbiakat tudnám azért ajánlani a teljesség igénye nélkül:

- Talán a legfontosabb a megfelelő szűrőrendszer és szivattyú. A papírszűrős megoldásokat el kell felejteni, én konkrétan betiltanám a gyártásukat, alibi cuccok, amiket a kínai gyártók a medencék mellé csomagolnak, hogy rá tudják tenni a dobozra, hogy ebben ilyen is van, és ready to use az egész. Homokszűrőt kell használni, akár kisebb medencéknél is (vannak kisebb teljesítményűek is, direkt kicsi medencékhez). Egyébként általában ezzel szokott lenni a gond, homokszűrőre kell váltani, és a problémák megoldódnak. 8-10m3-as medencéhez én 4-6m3/óra teljesítményű szűrőt vennék, és nagy hőségben figyelnék rá, hogy minimum 2-3-szor forgassa át a vizet egy nap. A hipszter megoldásokat ne nyald be, a szűrőtartályba homok kell, nem üvegtörmelék, meg csodagolyó.

- A jó minőségű víz indításnál sokat számít, kútvíznél többféle vegyszer kellhet, ezért jól kell ismerni a minőségét (pl. vastartalom). A mért paraméterekre "válaszolni" kell megfelelő vegyszerekkel (PH+, PH-, pelyhesítő, klór, stb stb...). Csapvíznél az esetek 90%-ban az un. "kombi tabletta" elegendő, figyelni kell rá, hogy mindig legyen benne. 1db korong kb. 2 hét alatt oldódik fel, utána új kell bele (persze nem direktben beledobni, úszóba kell tenni, vagy magába a szűrőbe bedobni ha van benne hely az előszűrő részen). Itt az idő annyiból fogja megszabni a dolgot, hogy hidegben már úgysem akarsz medencézni, ezért lebontod szeptemberben. Kútvíz esetén ugyanez a menet, a kezdeti beállítás igényelhet célirányos vegyszerezést csak, utána mehet bele a kombi tabi (mármint csak az) a szezon végéig ugyanúgy.

- A medencét takarítani kell (hetente érdemes), az alját ki kell porszívózni, a tetejéről a belehullott dolgokat le kell szedni egy hálóval, vagy egy un. szkimmerrel. És persze ha nem használjátok, akkor mindig legyen befedve (sima takaróponyva elég, az a szkimerrel együtt is tud működni). A porszívózást nem kell túlgondolni, a szívó ágra kötött olcsó csővel megoldható. Kerek medence esetén működik az a trükk, hogy mész benne pár kört, majd megvárod amíg az így keletkezett örvény a közepére hordja az összes kis szmötyit - már amiket a szűrő nem szedett össze - és igen látványosan össze fog állni az egész egy pörgő-forgó "gombócba", gyerkőcöknek is lehet tanítani vele egy kis fizikát, nálam mindegyik tátott szájjal szokta nézni. Majd az említett csővel "kiporszívózód". 3 perc az egész, gyerekkel 30+.

Szóval összegezve: ha nincs nálad valami extrém dolog, akkor egy homokszűrő + kombó tabi + heti egy takarítás elég kell hogy legyen arra, hogy egyszer kelljen csak feltölteni a medencét tavasszal, és végig kristálytiszta legyen a vize, minimál vegyszerrel, strandoknál sokkal jobb minőséggel.

Épített medencékre is igazak a fentiek, mert hát a víz az víz, max a méretek mások. Egyébként az egész témáról könyveket lehetne írni (és írnak is). Ha bővebben érdekel a dolog, akkor javaslom hogy inkább lépj be egy erre szakosodott csoportba (FB-n is van pár, illetve Prohardveren a medence topic is egészen jó).