( Raynes | 2022. 07. 02., szo – 18:20 )

Visual mode-on természetesen azt értem, amit a vim, hogy inverzben mutatja a kijelölt szöveget, amire műveletet lehet végrehajtani. Tudom, hogy sokat várok, egy pár KB-os tool, majdnem 50 évvel ezelőttről. Csak kár érte, mert kevés hiányozna. Ugyanígy jártam a dash-sel, azt is majdnem be tudtam volna fogni interaktív shellnek, de a tab-os kiegészítést és a prompt-színezést nem tudja, ami érdekes, mert nem lenne túl nagy extra kódméret, ha ezt is támogatná. Hiszen vi mód máris van benne, meg a promptnál is ki lehet trükközni, hogy parancskimeneteket tegyen bele, innen már csak két hajszál hiányozna, hogy a bloatabb Basht, zsh-t, stb. dobni lehessen érte.

A 0dG valóban nem a legjobb példa, a 0-át csak variációnak szántam, de itt valóban nincs értelme, a dG egész sort töröl, nem kell az elsőnek az elejére elmenni hozzá.

Rendes törlés: ha vanilla vi-ban megnyomod a backspace-t, akkor nem töröl semmit látszólag, hanem csak visszafelé megy a kurzor, meghagyva a szöveget. Persze ha ki/belépsz normal mode-ból, akkor mégis csak eltűnik a szöveg. nvi-t nem tudom, hogy ilyen-e, lehet le kéne fordítani Archra. Egyszer eljátszottam vele régebben, onnan emlékeztem, hogy a ~-nek nem lehet megadni hatókört, de ezek szerint csak nem nyálaztam át rendesen a dokumentációját.