( ggallo | 2022. 06. 27., h – 17:08 )

Hiába bukott meg sok éve (nem kizárt, hogy anyagi és nem műszaki okokból) a müncheni opensource projekt, én részemről mostanra nagy fantáziát látok abban, hogy a legtöbb helyen ne Windows+Office legyen pénzért, hanem ingyenes OS és ingyenes szoftverek. Véleményem szerint mostanra ez működőképes lenne.

Ugyanis a technológia eléggé elment a felhős, web alapú szoftverek-szolgáltatások irányába, így megszűnt az a komoly nyomás az üzemeltetőkön, hogy csak Windows-os desktop és szerver lehet, mert csak azon fut XY cég telepítős ügyviteli rendszere. Jó példa (elméletben) az itthoni ASP rendszer az önkormányzatoknál (meg van még több állami, nem csak önkormányzetoknak szóló online rendszer), amihez elég egy böngésző, elvileg mindegy milyen OS-en.
(Gyakorlatilag még nem, mert tudtommal csak Windows-ra van jól működő e-személy olvasó driver ami kell az ASP-hez, de ez talán megugorható lenne megfelelő szándék esetén...)

Az, hogy a LibreOffice mennyire kompatibilis sz MS Office csomaggal csak addig érdekes, amíg erősen vegyes használat van. Ha nagyjából homogén lenne a felhasználás (mindenki átállna LO-ra), akkor nagyjából eltűnne ez a kérdés.

Az, hogy a Linux desktop üzemeltetéshez jobban kellene érteni, mint a Windows-hoz, szerintem nem áll meg a gyakorlatban. Manapság a Windows-hoz sem értenek (üzemeltetők sem, nem csak a felhasználók) sokan megfelelően, így innen nézve mindegy, hogy Windows-hoz vagy Linux-hoz nem ért. Aki meg hajlandó beletanulni, annak mindegy, melyikbe tanul bele (vagy akár mindkettő menni fog). Szerver oldalon meg már most is sok dolog fut (kisebb) állami és önkormányzati intézményeknél Linux alapon, mert egyszerűen nem tudják megfinanszírozni a tisztán Windows Server-en alapuló rendszereket. És itt megint az van, hogy a Windows Server-hez is kell annyi szakártelem mint egy Linux alapúhoz, és a valóságban (legalábbis itthon) nincs túl sok hozzáértő. Csak sokan azt gondolják, hogy ott (Windows-on) csak kattintgatni kell, így az sokkal egyszerűbb, könnyebben tanulható. Közben meg ez nem igaz, ahhoz is szakember kell, mint a Linux-hoz.

Szerintem nagyon komoly pénzt lehetne spórolni úgy a szoftver licenceken, hogy mostanra nem is kellene alapjában véve felfograni semmit, és/vagy kidobni működő on-prem rendszereket, mert azok igazából már kifutottak. Csak kicsit odafigyelve pótolni kellene néhány, Linux-on még hiányzó dolgot, hogy válthasson aki szeretne.

Az, hogy a felhasználók erre hogyan reagálnak? Hát... Nem csak az a baj, hogy MS Office helyet LO-t kapnak, és tök máshogy néz ki, hanem az is, mikor az Office 2003-at lecseréli a hivatal 2021-es verzióra (nyilván nincs pénz minden verziót meglépni, csak mikor már nagyon magas a kompatibilitási vagy biztonsági nyomás, akkor vesznek újat). Ott legalább akkora különbség van, ha nem nagyobb. Mégis idővel megtanulják használni. Akkor nyilván tudnák az LO-t is... És erre az analógiára minden más szoftver cseréje is ráhúzható. A felhasználó mindig reklamál és elégedetlenkedik, bármi változik. Akkor miért ne változtathatnánk olyant, amitől legalább olcsóbb lesz valami, hamár a reklamálást és elégedetlenkedést nem lehet úgy sem elkerülni?