( tygryss | 2022. 06. 24., p – 22:29 )

> Mán h a mai állítólagos "hype"hoz alakítsák át a képzését a jövő generációnak? Gratulálok!  

Nem erre gondoltam, ma a robotika, machine learning a fő "hype", kvantuminformatika felkészül. Ezek eléggé külön álló területek. Ezeket akkor lehet gyorsan tanulni, ha megvan a megfelelő matematikai előképzetsége a kollegának, nem ezekhez a technológiákhoz kell igazítani az oktatást, mert ezekhez a területekhez a belépő minimum mester diploma, ami legjobb esetben is 5 év. Gondolom azzal egyetértesz, hogy 5 év nagy idő és amit BSc első évében tanul az ember mint technológia, az tuti mire végez, már a BSc végére is jó esélyel elavult, az MSc végről ne is beszéljünk. Ebben igazat is adok. Viszont vannak olyan skillek, amiket ha megnyomunk akkor majd az újat ami jön, nagyon gyorsan meg lehet tanulni. Ezért gondolom, hogy matematika alapúvá kell tenni megint az informatikát, de itt sem a tankönyvszagú, magolja be a rengeteg bizonyításra gondolok, hanem az értésére és arra, hogy odaadjuk a hallgatónak a kezébe a kulcsot, hogy ezt miképpen tudja valós technológiák tanulására használni.

> Milyen ez a folyamat? 

Az a folyamat, hogy elkezd az IT-ban minden nagyon keményen építeni a matematikára az IT csinálásakor. Az nyilvánvaló, hogy a kezdetek óta minden matek, 0. rendű logika, számelmélet.... stb. Viszont ezt nagyon szépen el tudtuk fedni az IT-s kollega szempontjából. Mostmár ez egyre kevésbé van így. Nyilván még az n+1. CRM rendszerhez nem kell, de egy machine learning "hello world"-je is úgy indúl, hogy parciális derivált.

A fejvadászok nem tudom hogyan jöttek ide, de azt tudom, hogy nagy bajban lesznek, mert még a CV-n az A betüt se fogják érteni. A CoV-bol idézném a híres c64-es Bosszú című játék végigjátszását, amiben az szerepelt: Név   (a jobbak már ennél a kérdésnél elakadnak - CovBoy)

Mindenki előszerettel hivatkozik a mesterséges intelligenciára. Jelentem ilyen jelen pillanatban nincsen. Vannak neurális hálóknak nevezett szakértői rendszereink, amik Kolmogorov egyik tételén alapszik, amiből van most a nagy habverés, de ez közelről sem inteligencia, bár nagyon hasznos is tud lenni.  A technológiával nem igazán van baj, inkább a sok marhával, és marketingessel akik f@szs@gokr@ próbálják használni. Belőlük tényleg elég volt.