( end | 2022. 06. 21., k – 19:27 )

Szerkesztve: 2022. 06. 21., k – 19:29

Komoly dilemmának teszi ki magát, aki manapság fogászati kezelésre megy. 10-15 évvel ezelőtt volt egy jó fogorvos, akihez jártam. Semmi időpont foglalás. Beültem a rendelőbe, voltak előttem 8-10-en. Kivártam. - Volt, hogy két órát is kellett. - Majd beültem a székbe, "szájtátás" és ha kellett már fúrt is. Ugyan így, gyökér-kezelt, vagy fogkövezett. Amikor felkeltem a székből a projekt a következő fog szuvasodásáig be volt fejezve. - Volt egyszer, kétszer próba tömés is. De az nem volt jellemző. (Akkor egy héttel később tömött véglegesen.)

Na most, a fogdoki közben kiöregedett és elköltözött a városból. (Másokat is próbáltam előtte, volt aki magából kikelve és percenként hangosan ordítozott velem, hogy nyissam ki a szám, -- nem tudom jobban, kis pofám van! :) )

Másfél évvel ezelőtt piszokul megfájdult egy zápfogam. Kellett keresnem egy fogorvost. Ismerősöm ajánlotta. Telefonon az adott számot senki nem vette fel, nem tudtam időpontot kérni. (Ez azóta sem megy, bár amikor a dokinak nem lett jó a kiadott időpont, - közbe jött valami, - akkor ezen a számon hívtak fel.) Végül személyesen mentem el a rendelőbe magánban. Megnézte és egy kis azonnali fúrás, próbatömés után kaptam időpontot, kb. egy hónapra.

Azóta "fontolgatva" haladunk. Volt egy oldalon 5-6 röntgen, 2 fogkő eltávolítás, mindig egy-egy hónap időpont adással. Majd egy évbe telt mire az időközben idegelt fogat végre véglegesnek(?) tekinthető töméssel "gyökér-tömte". Volt közben mindenféle szavakba oltott elképzelés, hogy korona vagy fogépítés megerősítéssel. Stb. - De lassan két év múlik el ősszel, hogy elkezdtem ezt az egy fogat rendbe tetetni, és van egy ínyszinten gyökértömött fogam. A jó ebben az, hogy nem fáj, - egyenlőre. De lenne azért más is a másik oldalon, (pl. amalgám csere,) de oda nem jutottam el. Még egy túloldali röntgenig sem.

Nem mondanám, hogy rossz fogorvoshoz mentem, gyors és profi módon kezeli az eszközeit. Van csodálatos higiénia, fertőtlenítő légszűrés a váróban is. Az asszisztencia szintén gyakorlott. (És ami fontos, nem ordítozott magából kikelve velem. Ezzel tulajdonképpen "kilóra megvett" engem. :) )

De valahogyan úgy érzem, hogy a lényeg, az hogy havonta megjelenjek ott egy 10 perces "fellépésre", amelynek keretében újabb időpontot kaphatok. (Mondjuk a légszűrés valóban fejlődés, a régi és "nagyon hatékony" fogorvosomnak nem volt olyanja, talán a köpenye sem volt mindig nagyon tiszta. - Viszont anno, őt egy eredményes kezeléshez elég volt ötévenként egyszer meglátogatnom. :) )