( rpsoft | 2022. 06. 03., p – 08:50 )

Hogy szegték volna meg, amikor ki is takarodtak? Te miről beszélsz?

A második világháborút lezáró, 1947-es párizsi békeszerződésről, ami szerint a megszállási zónákban biztosítaniuk kellett volna a megszállóknak az emberi jogokat, a demokráciát, a sajtó- és szólásszabadságot, valamint a szabad vallásgyakorlást. A keleti blokkban ez nagyon nem így történt. Ez után, ha megtrükközték a ruszkikat, hogy takarodjanak ki pl. tőlünk, az nagyon helyes.

Ez...ez már leírhatatlan. Megnézted a történelmi statisztikákat? De szerinted nyugaton 60-70%, a túloldalt meg 10-20%? És már megint a hidegháborús idők?

Mondjuk nagyságrendi különbségek észrevételéhez nem nagyon kell nézegetni. De a nagy hírek milyen arányban voltak igazak, amiket el is olvastál (TMI vs Csernobil, megírták-e, hogy mekkora a költségvetés hiánya, megírták-e, hogy hogy állnak az afganisztáni háborúban (nem), illetve hogy szarul állnak  vietnami háborúban (igen)). Vagy a RSF sajtószabadsági indexe sem olyan rossz. Az sem egy rossz adat, hogy melyik országban hány, egymástól független hírforrás létezik, ill. létezik-e ellenzéki újság. Nem azt mondom, hogy nagy minta, de azért a semminél jobb.

Csernobil egy baleset volt. Az, hogy hogy kezelték, az tényleg gusztustalan volt, de maga az eset baleset volt. Hirosima és Nagaszaki viszont szándékos.

Egyrészt annak, hogy amiatt vonultak ki, mert nem volt pénzük, nincs köze ahhoz, hogy szándékos volt-e (nem vádoltam őket semmivel).

Nem, a Szovjetúnió meghatározó hatalma az az kommunista orosz elit volt, aminek mára már nyoma sincs. Ezzel szemben nyugaton még mindig azok a bankár és iparmágnás családok uralkodnak, mint az elmúlt 150-200 évben. Kettős mérce. Már megint. Illetve még mindig.

Putin a KGB tisztje volt. A mentora, amikor politikai karrierbe kezdett, a SzKP képviselője volt. Medvegyev szintén Szobcsak pártfogoltja. Az adóhivatal elnöke a Komszomolban kezdte a karrierjét (a Komszomol központi bizottságának a tagja volt). Keressek még? Nyugaton legalább lecserélődnek az iparmágnások (hol volt Bezos vagy Zuckerberg 20 éve)?