( TCH | 2022. 06. 02., cs – 11:32 )

Az állítás az volt, hogy kapitulálni akartak.

Látod? Erről beszélek. Na, ez a szőrszálhasogatás. Én a kapitulációt csak simán megadásként használom és ezt le is írtam, sőt még azt is belinkeltem, hogy ez a vernakuláris nyelvben is így van. Te pedig most ezen lovagolsz. Ez már nyílt terelés. Nem ez a lényeg. Hanem az, hogy meg akarták magukat adni és ezt az amcsik tudták és mégis atomot dobtak oda.

Meg akarták adni magukat, de nem kezdtek erről tárgyalásokat az amerikaiakkal.

De tudtak róla. És mégis atomot dobtak oda. Pont.

Az meg nem egészen világos, hogy mit értünk azon, hogy meg akarták fojtani Japán gazdaságát. Nem engedték be a termékeiket (amiknek egy része másolat volt) a saját piacukra? Ha ez, akkor joguk van hozzá? Bárkinek joga van ezt háborús úton rendezni?

Nem csak akarták, csinálták. Japánnak kurwa kevés ásványkincse volt, importálnia kellett. Az USA-val 1911-ben kötött kereskedelmi megállapodást az USA 1938-ban felrúgta, a szokásos demokráciaexport miatt. Nem védem, amit a japók a kínaiakkal csináltak, mert az ritka nagy geciség volt, de ehhez az USA-nak megint semmi köze nem volt, törődtek volna a saját geciségeikkel; csak ürügy volt, casus belli. Aztán 1940-ben jött az ECA. Az USA ezt nem önvédelemből tette, amikor a technológiai fejlettséget leszámítva sokszorosan felülmúlták Japánt mindenben, ez is csak a szokásos amcsi szopatás volt. Mint mondtam, Japánnak kurwa kevés ásványkincse volt. Szintén 1940-ben helyezték át a csendes-óceáni hadiflottát Pearl-be. Katonai blokáddal fenyegették Japánt. Szintén 1940-ben az USA lezárta a Panama Csatornát a japán szállítóhajók előtt. A fémembargóra utána rájött 1941-ben az olajembargó. A japánok hiába kértek a holland Kelet-indiától olajat, azok nem tudtak eleget szállítani. Olaj nélkül pedig meg volt számlálva az idejük, mert anélkül ugye a hadihajóik sem mennek. Az USA-val megegyezni nem lehetett, maradt az a kétségbeesett terv, hogy a technológiai fölényüket kihasználva villámháborút indítanak a Csendes-óceáni flotta ellen és ha az első hat hónapban sikerül szétverni, akkor az USA nem tudja a nyugati partjait megvédeni és kénytelen engedni, mert a másik oldalon ott volt a német fenyegetés.

Megnézem a történelmi statisztikát (mondjuk 1950-től), és olyan arányban hiszem el a híreiket, amilyen arányban az addigi, ellenőrizhető híreik igazak voltak. Ez szerintem nyugaton 60-70 % (a red scare idején azért ők is tudtak alakítani), Oroszországban 10-20.

Ez...ez már leírhatatlan. Megnézted a történelmi statisztikákat? De szerinted nyugaton 60-70%, a túloldalt meg 10-20%? És már megint a hidegháborús idők?

Ja, ígéret. És azt ki szavazta meg akármelyik országban, ki ratifikálta?

Gratulálok. Ha az USA szegi meg az ígéreteit, akkor az le van szarva igaz? Minden le van szarva, ami az amcsik részbűnösségét bizonyítja. Fő, hogy ez is csak kizárólag az oroszok hibája legyen.

Különben is, arról már volt szerződés, hogy ki kell takarodniuk, csak azt épp megszegték már rég.

Hogy szegték volna meg, amikor ki is takarodtak? Te miről beszélsz?

Mindjárt megsajnálom őket, hogy valaki beletrükközte őket abba, hogy tartsák magukat ahhoz, amit már aláírtak.

Fordítva. Azért írták alá, mert beletrükközték őket.

(Különben sem ezért vonultak ki, hanem mert már elfogyott a világuralmi ábrándok dédelgetésére a pénzük, és még közben költeni kellett pl. Csernobil eltakarítására is.)

Csernobil egy baleset volt. Az, hogy hogy kezelték, az tényleg gusztustalan volt, de maga az eset baleset volt. Hirosima és Nagaszaki viszont szándékos.

Igen, és a Szovjetúnió meghatározó hatalma bizonyára Afganisztán volt, nem? Azért is volt a fővárosa Kabul. Meg azért hordják most is a virágot a szovjet bűnösök sírjára, és tiltják be az igazság elmondását pl. a Molotov-Ribbentrop paktumról, mert Oroszország tiszta kezű, ártatlan, és semmi köze a Szovjetúnióhoz.

Nem, a Szovjetúnió meghatározó hatalma az az kommunista orosz elit volt, aminek mára már nyoma sincs. Ezzel szemben nyugaton még mindig azok a bankár és iparmágnás családok uralkodnak, mint az elmúlt 150-200 évben. Kettős mérce. Már megint. Illetve még mindig.