( rpsoft | 2022. 06. 02., cs – 10:29 )

Az állítás az volt, hogy feltételekkel, de meg akarták magukat adni.

Az állítás az volt, hogy kapitulálni akartak. Na, azt nem akartak. Meg akarták adni magukat, de nem kezdtek erről tárgyalásokat az amerikaiakkal. Az meg nem egészen világos, hogy mit értünk azon, hogy meg akarták fojtani Japán gazdaságát. Nem engedték be a termékeiket (amiknek egy része másolat volt) a saját piacukra? Ha ez, akkor joguk van hozzá? Bárkinek joga van ezt háborús úton rendezni?

Az feltételezés nem vakhit, de amit csinálsz, az már az. Az oroszoknak semmit sem hiszel el, a nyugatiaknak meg mindent.

Nem. Megnézem a történelmi statisztikát (mondjuk 1950-től), és olyan arányban hiszem el a híreiket, amilyen arányban az addigi, ellenőrizhető híreik igazak voltak. Ez szerintem nyugaton 60-70 % (a red scare idején azért ők is tudtak alakítani), Oroszországban 10-20. Módosítom azzal, hogy amikor saját hibát ismernek el, azt mind a kettőnek azonnal elhiszem (és adok érte bónuszpontot, ha van ilyen).

Ti. a ruszkik megígérték, hogy kitakarodnak Kelet-európából, ha a NATO nem nyomul be oda. Az ígéretet megkapták. Kitakarodtak. A NATO erre benyomult és körbevette őket. No comment.

Ja, ígéret. És azt ki szavazta meg akármelyik országban, ki ratifikálta? Különben is, arról már volt szerződés, hogy ki kell takarodniuk, csak azt épp megszegték már rég. Mindjárt megsajnálom őket, hogy valaki beletrükközte őket abba, hogy tartsák magukat ahhoz, amit már aláírtak. (Különben sem ezért vonultak ki, hanem mert már elfogyott a világuralmi ábrándok dédelgetésére a pénzük, és még közben költeni kellett pl. Csernobil eltakarítására is.)

Az kérlek szépen a Szovjetúnió volt, ami szétesett 1991-ben.

Igen, és a Szovjetúnió meghatározó hatalma bizonyára Afganisztán volt, nem? Azért is volt a fővárosa Kabul. Meg azért hordják most is a virágot a szovjet bűnösök sírjára, és tiltják be az igazság elmondását pl. a Molotov-Ribbentrop paktumról, mert Oroszország tiszta kezű, ártatlan, és semmi köze a Szovjetúnióhoz.