( TCH | 2022. 06. 01., sze – 12:17 )

A kérdés az, hogy milyen feltételekkel.

Nem. Ez nem kérdés. Ez nem is volt kérdés soha. Az állítás az volt, hogy feltételekkel, de meg akarták magukat adni. Te eddig még azt is tagadtad, hogy az amerikaiak ezt egyáltalán tudták, pedig tudták és mégis atomot dobtak rájuk. Demonstratíve.

Oda van írva, hogy még az elfoglalt területeket (ahol kb. mindent bevetettek, a civilek lemészárlásától a biofegyverig) is meg akarták tartani. Jó, hogy Pearl Harbourt nem akarták még évente megbombázni. Ezek a feltételek nem voltak elfogadhatók az amerikaiaknak, és ez a háborút figyelembe véve (hol ki az agresszor) még nagyjából okés.

Miért is nem voltak elfogadhatóak? Pearl Harbourt nem akarták évente megbombázni (BTW, nem Pearl Harbourt bombázták meg, hanem az amerikai hadiflottát, nem a civilekre lőttek, ne csúsztass plz.), a többihez meg az amcsiknak semmi közük, nem tőlük foglaltak el területeket, hanem Kínától és Oroszországtól. Ha volt is két-három lakatlan sziget a semmi, ill. a Csendes-óceán közepén, amit megszálltak és előtte amcsi terület volt, hát nagy bumm, de azt még simán vissza is követelhették volna, de a kínai és orosz területekhez mi közük? Már megint a demokráciaexport. Az meg, hogy ki az agresszor, az meg nem olyan egyértelmű. Japán támadott fizikailag, ez igaz. De ennek is volt már egy jó harminc éves előzménye; a Japán gazdaságot az amerikaiak szándékosan megfojtották negyed évszázad alatt.

A döntés a partraszállás és az atom között volt.

Egy nagy túrót. Sokféle döntés volt, többek közt a japán feltételek elfogadása és a béke is ezek közt volt.

Most képzeld el, hogy akkor amerikai választópolgár vagy, aki vagy maga hadköteles, vagy rokona. Ki kapta volna a szavazatod a következő választáson, az, aki téged akar odaküldeni egy bomba helyett? Fordítva, ha elnök vagy, te bíztál volna benne, hogy el tudod magyarázni a szavazópolgároknak, hogy azért kellett még tízezer embert odaküldeni, mert a másik alternatíva nem rendes dolog?

Most képzeld el, hogy amerikai választópolgár vagy és az elnök azt mondja, hogy nem megyünk oda, mert felesleges, a seregeiket szétvertük, a békeajánlatukat elfogadtuk, Japán vesztett. Ja, ez nem járható út, mert le kellett dobni az atomot, mert...na erről szól a két cikk, hogy mert mi.

Tehát bő fél órád lett volna elszaladni.

Fél óra alatt egy ember 10-15 km-t lefut. Biciklivel 30 km-t leteker. Kocsival (igen, még egy '40-es évekbelivel is) meg akár 60-70 km-t is levezet. Fél óra elég, hogy árkon bokron túl legyél. Atom esetén egy-két perced van csak, mire a lökéshullám odaér, de ha azt véletlenül túléled, akkor is csak egy-két további perced van, mire a hőhullám ér oda. Ez elől még kocsival se nagyon lógsz meg. Nem. Összemérhető.

Ha az addigi víz nincs kifizetve, nálad is elzárják.

És? Ki mondta, hogy nem volt kifizetve? Leírta a cikk is: azért zárták el, hogy nyomást gyakoroljanak. Szó nem volt kiegyenlítetlen vízszámláról. Egyébként FYI: ha nem fizetsz vízszámlát, akkor sem zárják el. Csak csöpögősre veszik. A vizet nem vehetik el tőled.

Már miért álmodnék én magamnak hazug nyugati sajtót?

Nem, nem érted. Ha az egészet álmodod, akkor semmi sem igaz. A nyugati sajtó sem.

De ez szőrszálhasogatás, a lényeg az, hogy nincsen információ feltételezések nélkül.

Egyrészt van, másrészt feltételezés != hit.

Az mindegy, hogy ezt "előzetes feltételezéseknek" vagy "hitnek" nevezem (a "kinek higgyünk" kifejezést használtam), az még nem "vakhit".

Az feltételezés nem vakhit, de amit csinálsz, az már az. Az oroszoknak semmit sem hiszel el, a nyugatiaknak meg mindent. Te ugyanis nem feltételezed, hogy a ruszki mindig hazudik, a nyugati meg mindig igazat mond (kivéve, amikor nem), hanem neked ez a meggyőződésed. Ezt eddig már többször levezetted.

Ráadásul azt akartam csak eldönteni, hogy ki az agresszor, amit te sem tagadsz, tehát eddig egyetértünk.

Nem, nem értünk egyet. Kiragadtad az egyik mondatomat a kontextusából és azon lovagolsz, lesöpörve minden mást az érvelésemből, egy egybites állításra leegyszerűsítve az egészet. A fizikai agresszor jelen pillanatban a ruszki. De tegnap még az ukrán náci volt az, aki az orosz civileket lőtte Donyeckben és az fizikai agresszió volt szintén, csak te ezzel nem foglalkozol, mert téged az nem érdekel, mert még kiderülne, hogy a világ nem olyan egyszerű, hogy orosz = rossz, amcsi = jó. És nem foglalkozol azzal sem, hogy nem csak a pure fizikai agresszió létezik.

Az, hogy a NATO megszegett-e valami megállapodást a keleti tagállamok felvételével, szintén egy másik kérdés, de ilyen szerződést nem találtam.

Mert ez nem szerződés volt, hanem ígéret.
https://consortiumnews.com/2022/05/20/bush-admits-us-broke-promise-on-nato-expansion/
https://www.latimes.com/opinion/op-ed/la-oe-shifrinson-russia-us-nato-deal--20160530-snap-story.html
Ti. a ruszkik megígérték, hogy kitakarodnak Kelet-európából, ha a NATO nem nyomul be oda. Az ígéretet megkapták. Kitakarodtak. A NATO erre benyomult és körbevette őket. No comment.

Viszont Oroszország megszegett megállapodásokat, amikor pl. Magyarországon beavatkozott a politikába 40 évig, miközben a nyugati megszállási övezetekben már régen szabad választások voltak (sőt, már nyertek is olyan pártok, akik nem voltak éppen a keményvonalas amerikaiak kedvencei, pl. az SPD).

Egyrészt ez úgy, ahogy van nem igaz. Oroszország nem avatkozott be a magyar politikába 40 évig. Az kérlek szépen a Szovjetúnió volt, ami szétesett 1991-ben. A NATO is ekkortájt tette az ígéreteit. Másrészt, ez megint ki a túrót érdekel? Ez akkora kettős mérce, hogy a oroszokat folyton összemosod azzal, ami a rendszerváltás előtt volt, az amcsiknál meg meghúzod a határt, hogy az már nem számít. Akkor ne számítson egyik oldalon sem. A rendszerváltáskor volt egy tabula rasa, elásták a csatabárdot, a ruszkik feladták és kitakarodtak, az amcsik meg megígérték, hogy nem jönnek be. Na és ezt rúgták fel az amcsik. A jelenlegi orosz agressziónak közvetlen előzményei vanak, nem 50 évesek.

Szóval vissza lehet menni mindenféle sérelmekig tetszés szerinti távolságokba, de attól még itt bizony a ruszkik megtámadták az ukránokat (ahogy előtte a grúzokat is, vagy pl. leverték a csecsenek szabadságharcát is, csak akkor sajnálatos módon a világ nyugiban csücsült a seggén).

Megtámadták az ukránokat, de ennek voltak közvetlen előzményei is, csak azokkal nem vagy hajlandó foglalkozni. Grúziánál is voltak előzmények, azt is az amcsik provokálták ki, a világ meg azért csücsült a seggén, mert Oroszország egy tüsszentés alatt, gyakorlatilag vér nélkül nyert és nem volt miért anyázni. Viszont, ha már azzal is foglalkozunk, hogy a ruszkik kiket támadtak még meg, akkor itt egy lista arról, hogy az amcsik kiket támadtak meg a II. VH óta, úgy, hogy nemhogy olyan indokaik nem voltak, mint a ruszkiknak, de néha még mondvacsináltak sem.