( TCH | 2022. 05. 31., k – 15:05 )

Nem, azt mondom, hogy irreleváns. Nem rendelkeztek ezzel az információval, és kész.

Na, ez a spekuláció, hogy sem a ruszkik, sem az angolok nem mondták, meg a saját titkosszolgálatuk sem tudta ezt, miközben be voltak épülve Japánban.

Atomnál is csak reméled. Sok a paraméter, nehéz kiszámolni (pl. optimális magasság mi, ahol robbantani kell). A szőnyegbombázásnál is ez a helyzet, egyszer-kétszer jól sikerült a háború elején, aztán a végéig számolták, hogy hogyan "kell" úgy csinálni, hogy tényleg az egész város porig égjen. Drezdában már sikerült, egy-két japán városnál is.

Drezda egy dolog. Azt úgy is kellett csinálni, hogy az legyen a vége. Az atomot elég ledobni. Sokkal rosszabb. Nem is értem, hogy miért próbálod még mindig azt bizonygatni, hogy az atom nem rosszabb egy hagyományos bombánál, vagy akár egy szekérderék hagyományos bombánál.

Nem konteó, csak nem igaz. Szinte semmit sem tudtak a sugárbetegségről. Egyáltalán nem látták át a különbséget egy város porig bombázása és porig atombombázása között.

A sugárbetegségről lehet, hogy nem tudtak. De azt tudták, hogy mit csinál az atombomba és azt is pontosan tudták, hogy ha azt ledobják valahova, akkor azzal nem csak a város infrastruktúráját fogják elpusztítani, de garantáltan az embereket is.

Az eszkaláció pedig az, amikor valaki ledob egy bombát, egy másik válaszol, és a végére mások is kapnak belőle, nem csak a két eredeti résztvevő, vagy jön a nukleáris tél, vagy valami hasonló. Ha egy valakinek van bombája, akkor ez nem lehetséges. Az igen, hogy az oroszokra is dobnak egyet (párat), de az sem következett be (pedig akkor sokkal hamarabb utazhattunk volna nyugatra, meg megúsztuk volna Rákosit és Kádárt).

Az eszkalációhoz nem kell két ember. Ha egyvalaki berág és addig felbassza a saját agyát, hogy végül agyvérzést kap, az is eszkaláció. Ha az amcsik vérszemet kapnak és mindenkire atomot dobnak, az is eszkaláció.

Azért a tucat az elég kevés, nem?

Nem, mert nem tucatnyi volt összesen, hanem én hoztam annyi példát.

Ha most belenézel mondjuk ugyanezen évtizedek Szabad Népjébe, akkor abban minden nap volt valami az épülő szocializmus nagy országáról, és abból egy sem volt igaz. Ez ment 50 éven át, 50 * 365 = 18250 (és feltételeztem, hogy szökőnapon igazat mondtak ;) ).

Ismét a ruszkikra mutogatunk? Attól, hogy ők hazudtak, a nyugat még nem mond igazat.

Ehhez képest a néhány tucat, az lófing. Ráadásul te állítottad, hogy az egyik kutya, másik eb, nem én. Én csak azt mondtam, hogy ehhez ez kurvára kevés bizonyíték.

Nem, csak épp te azt próbálod meg belemagyarázni, hogy összesen annyi példa van, amit mutattam és nem több.

Mert ha csak azt kell megítélnünk, hogy most az oroszok támadták-e meg az ukránokat, vagy fordítva, akkor felőlem mondhatjuk, hogy egyik kutya, másik eb, de most pont az ukránoknak van igazuk, úgyhogy ebben a konfliktusban minden civilizált embernek az ő oldalukon van a helye.

Újabb axiomatikus ex-katedra kijelentések halmaza, hogy kinek van igaza, meg hol van a civilizált emberek helye. Bocs, de rohadtul nem. Nincs igaza az ukránoknak se. Annyi igazságuk van, hogy most az orosz fél az agresszor, de ennyi és nem több. Egyfelől előtte évekig terrorizálták és gyilkolták az orosz származású lakosokat Ukrajnában, konkrétan a keleti régióknak még a vizét is elvették, nézz utána. (És ha már itt tartunk, a kárpátaljai magyarokat is ott terrorizálták, ahol tudták.) Kettő, Ukrajna vezetése jelen pillanatban egy amcsi bábkormány. Szándékosan provokálták Oroszországot az elmúlt 8 évben, megállás nélkül, hogy kirobbantsák ezt a háborút. Ez természetesen nem menti fel Putyint, amiért felült a provokációnak (számos "finomabb" módszer lett volna), de ettől, ami történik, az legalább annyira az amcsik bűne is, mint a ruszkiké. Úgyhogy ebben a konfliktusban a civilizált ember leginkább tartózkodik, mert egyik kutya, másik eb. Ha valaki mellett a civilizált ember kiáll, az az ukrajnai lakosság, a menekültek, de nem Ukrajna. (És ha már itt tartunk, akkor a frontvonalra akarata ellenére kizavart, magukat megadó, de az ukránok által mégis kivégzett ruszki katonákért is ki lehetne állni, bár nekik már mindegy.)

Az egész ki mennyit kamuzik kérdés nem csak azért volt nekünk fontos, hogy most épp kinek higgyünk?

Higgyünk? Hinni a templomban szokás. Gondolkodni kéne inkább, meg információt gyűjteni, mind a két oldaltól. Abból jobb képet kap az ember. A vakhit - nomen est omen - vakká tesz. Mindegy milyen irányú.