( bucko | 2022. 05. 30., h – 12:50 )

Mesélni lehet néhány dolgot. A tom'sHARDWARE, mint híres hardvertervező cég, bizonyára rengeteg releváns információval el tudja látni látni az érdeklődőket. ;)

Egy elkónak persze az occsó-drága minősítésen kívül létezik néhány méretezéshez szükséges paramétere. Linkelek egy kb. első találatot, ami már jobban közelít a valósághoz. Az Európában használt 400 V-os kondenzátorok limitálják a méretezést, mert nem igazán gyártanak lényegesen nagyobb feszültségűt. Az 50 ℃ hőmérsélet tartása is csak gondos tervezés mellett hatásos, mert ott a ripple miatt keletkező hő, ami a kondenzátort belülről melegíti.

Hmm. Van 30+ éves 10000 uF-os kondenzátorom, aminek az értéke 10000+ uF. Igaz nem volt olcsó. A ventillátor mozgó mechanikus alkatrész, van élettartama is, ami sokszor kisebb a táp élettartamánál. (Persze nagyobb a garanciális időnél.) Ezért néha cserélni kell.

Van egy teljesitmeny amit a tapok felzabalnak 0 loadnal is, az titan eseten alacsonyabb szam altalaban,
ugyhogy alacsony load eseten kevesebb melegedes varhato , mint olcso tapnal.

Így van ez, ha modern MOSFET-eket használsz. (Bár itt csücsül a fiókban 12 éve készült hasonló paraméterű eszköz.) A drágább alkatrész elfér a drágább tápban. Az aktív pfc kicsit ront, de az utána következő fokozat magasabb feszültségű és így jobb hatásfokú munkapontra tervezhető. Ráadásul nem a szokásos bridge, hanem LLC konverter - aminek szintén jobb a hatásfoka. Az olcsóbb tápok mindezekből sokkal kevesebb tulajdonsággal rendelkeznek. A nagyon régiek meg tranzisztorosak, aminél már 40 éve sem volt rosszabb a FET - csak akkoriban drága volt a táphoz.

Teszteléshez egy 18 éves tápot használok. ;)

Modern hazaknal es tapnal...

A régi POWER szerverekben meg hatalmas légcsatorna hűtött, de úgy, hogy nem porosodott a gép. ;)

Decemberben költöztem bele egy 18 éves Antec házba. A diszkeket oldalról lehet bepattintani, elöl-alul meg kivehető szatatikus szűrő is van...