( Raynes | 2022. 05. 29., v – 19:13 )

Igen, egyetértek. Borzasztóság a köbön. Nem csak privacy szempontból, persze onnan nézve se jó, hanem hogy ez a sok szar SZÜKSÉGTELENÜL jelentget. Pont ez a lényege a Linuxnak, meg a unixlike rendszereknek, hogy ezt a sok felesleges szutykot nem kell a háttérben futtatni. Mert én nem azért vettem a gépet, hogy ilyen hülyeségeket kommunikáljon le franc tudja hány ezer idegen IP felé, meg kiszolgálhassam vele mások igényeit.

A jelenlegi ryzenes laptopomon max. csak az NTP deamon csekkol néha 3 darab fix IP felé (stratum 2-es és 3-as szerverek), meg max. egy kézi pacman/paru AUR frissítőszkript, amit kézzel indítok, és csak addig kommunikál, míg a frissítéseket lehúzza. Meg is látszik, hogy boot után az idle RAM fogyasztás 320 MB (Arch + bspwm + lemonbar + terminál). A régi laptopomon Arch + SwayWM + swaybar felállásban megállt 140 MB-ból, azon az integrált Intel GPU driverei még egyszerűbbek voltak, meg még NTP-zni sem kellett, mert pontos maradt a hardverórája, havonta egyszer futtattam kézi karbantartó scripttel NTP frissítést. Ezt össze lehet vetni a Win10 1 gigás, a Win11 2 gigás idle fogyasztásával. Sokan nem értik, hogy nem arról van szó, hogy egyébként a 16 giga RAM-ba ne férne bele, hanem hogy ez a sok szutyok feleslegesen fut, meg lehet nélküle lenni. Egyel kevesebb dolog, amiben sechole vagy működési bug van, egyel kevesebb, ami frissítéskor eltörhet, egyel kevesebb, amit állandóan frissíteni kell. Ezeket eleve a procinak sem kell betölteni, gyorsítva a bootidőt (sok kicsit szutyok sokra megy, mikor gigaszám összejön), nem kell rendszeresen loop-ban maradva ellenőrizgetnie, frissítenie, mind-mind fogyasztáskímélés, aksikímélés, stb..

Nem csak a RAM fogyasztás, hanem mindenben lejön. Pl. ugyanazon az SSD-n, ugyanazzal az alap felhasználással a Windows napi 20-30 gigát ír fel, a fentebb említett linuxos rendszerek csak 4-5 gigát! Még sorolhatnám, pl. hogy nem fizetős, nem kell aktiválni, nincs DRM/jogkorlátozó intézkedés, nincs kitéve a rendszer malware/ransomware támogatásoknak, nincs frissítési kényszer, és a useré marad a gép, meg a hardver erőforrásai, hogy tényleg azt futassa a gépen, ami neki szükséges, és nem az, ami a coprorate nagyoknak szükséges a felhasználói adatok megszerzése, marketing, stb. szempontból. Az ember sok ősz hajszálat megspórol, hogy se reklám nincs az arcába tolva, nincs malware veszély, stb..

Tisztában vagyok vele egyébként, hogy a Windows is debloatosítható erre való tool-okkal, de ugye az nem az átlag user területe, és később frissítésekkor, meg egyes szoftverek telepítésekor visszaüthet előre nem látható pontokon. Windowson meg MacOS-en a user sose nyerhet, mindig alárendelt a corporate érdekeknek, el van előle zárva a rendszer, nem nyúlhat bele, stb.. Lassan már a felhasználó saját adata sem az övé, mert online streameken éri el az összes tartalmat, mások felhőjébe, meg kényszerített online accountjához van kötve az adata, ha elbukja az accounját (elfelejtett jelszó, nincs meg a 2 faktoros azonosításhoz a régi telószáma, vagy véletlen AI ban-t kap), akkor az adatoknak is bukó, ugyanez vonatkozik arra, ha pl. a bitlockeres secure bootos titkosításos rendszert más hardveren vagy javított botloaderrel kéne beüzemelni, vagy elvesznek a TPM kulcsok, stb.. Egyszerűen ez a user kiszolgáltatása. Arról nem is beszélve, hogy mióta minden felhős, meg online, azóta lassan a szoftverek is átmennek egy fix díjból havidíjasba és folyamatosan lehet érte perkálni, meg húzzák le a userről a legújabb bőrt, míg legalább régen, az offline szoftvereként kicsengette a licenc árát, akkor azért a sajátjának tudhatta, és békén volt hagyva hosszabb időre.

Az a legszomorúbb, hogy ezen már lassan a Linux se fog tudni segíteni. Mert az OS nem telefonál haza, meg a user uralma alatt van, de pl. ahogy elindít egy böngészőt, meg a sok fülön, a sok oldalon futnak a coinminer, adatkövető, fingerprintinges, reklámszerveres, analytic JS hegyek, onnantól épp úgy ki van szolgáltatva, épp úgy streameken ér el mindent, sok adat nincs meg neki helyben, épp úgy online megfigyelik, főleg, hogy minden centralizált, mindent a Google, MS, Amazon, Facebook/Meta tart kézben, az összes adat náluk van, náluk összpontosul.