( martonmiklos | 2022. 05. 28., szo – 22:02 )

Az utókor kedvéért:

Meglett milyen MCU van benne (Renesas), majd a 12 analóg csatornával ellátott lábból 10-en mértem feszültséget úgy, hogy közben DJ-ztem a labortáppal, így meglett melyik lábon méri a betápot.

Ezután reveng kefével meglett merre történik a feszleosztás a nagyfesz panelon: van egy osztó amiben van egy 1MOhmos tag. Na ez 600K lett valamitől. Ezt kicserélve megjavult.
https://imgur.com/a/pz8c1Mu

És innen jött a feketeleves. Miközben raktam vissza a helyére ráfogtam két kézzel két külön hűtőbordára ami hát megk*rt rendesen. Ekkor konstatáltam, hogy oké a DC link 400V-os elkójai még egész jó állapotban lehetnek illetve akkor mostmár ki is vannak sütve.

Innentől megpróbáltam ésszel (vagyis inkább ész nélkül) egy kézzel folytatni a műveletet. Nos ez nem annyira bizonyult jó ötletnek: kis mozdítást követő hangos csattanás után konstatáltam, hogy aha akkor a primer (akku köri puffer) elkók is kisültek.

Sikerült egy fém standoffal a ~72V-ra töltött elkókat az akku utáni trafó primerjét hajtó FET-ek Gate-je és Source-a közé kisütni. Nos ezek 20V VGS-t bírnak maximum, a 72V-ot egy szolid kis repedéssel a  burkolatukon díjazták. FET-et sikerült TME-znem hamar, viszont a  SG3524A SMPS meghajtó kimenete sem díjazta a manővert. Azt viszont fehér embertől nem lehet beszerezni, így maradt az Alis rendelés. A kínai természetesen a képeken látható wide tokozás helyett keskenyet küldött, de ezt némi kaptonnal meg UTP kábel érrel sikerült kompenzálni. Az IC (ST) valamennyire máshogy működik mint a régi (On semi) mert a 3A-es labortápom bebicsaklik alatta, viszont a Sorenseneimet sorba kötve már beindul szépen 1.5A korláttal is.