( Andrei | 2022. 05. 27., p – 11:34 )

Ukrajna nem balkani orszag, Ukrajna kb. egy akkora orszag, mint a Balkan egesze, szoval a dolog lepteke es strategiai jelentosege mas. De igen, a nyugatiak arrol panaszkodnak, hogy szetlottek ukran varosokat, es jogosan vagy nem jogosan, de attol felnek az egyszeri keletnemetek, hogy majd megint orosz tankok fognak arrafele menni, ami nem volt nekik jo emlek. Es ugyanettol tart Litvania, Lengyelorszag, Lettorszag lakossaga is. Ugyanis mindig lehet talalni indokot a "nacitlanitasra" (pl. 2006-ban tuntetok megrongaltak Budapesten egy szovjet katonai emlekmuvet, az egyik szervezo jelenleg parlamenti partot vezet, ez pont eleg is lehetne egy jo kis bevonulasra). Igen, ehhez kepest a "GnuDB-problema" meg mindig nem komolyan veheto.

Az oroszok elsirhatjak a banatukat a VKontakte-n, az orosz allami teveben. Az nyugatiak meg elsirjak a banatukat a twitteren es a BBC-n. Hol itt a problema? Ja, hogy a VKontakte-t, meg az orosz allami tevet csak az nezi a nyugati felteken, akinek ez a munkakori leirasaban benne van (holott mindenutt elerheto). A twittert meg a BBC-t a vilagon mindenki fogyasztana, ha nem tiltanak/blokkolnak egyes onjelolt demokratak.

Lehet, hogy ez az egesz csak marketing, dehat akkor is a nyugatiak allnak nyeresre. Eppen a szankciokon latszik, hogy mekkora eg es fold a kulonbseg a ket rendszer kozott. Lattal nyugati milliardost sirni, hogy nem mehet nyaralni a Fekete Tengerhez, meghogy elvettek a jachtjat Petervaron? Nem. Tudod miert nem? Mert nincs semmi vonzo a fekete tengeri nyaralasban es a kutya nem akar Petervaron jachtozni. Ellenben az oroszoknak fasza dolog volt Zurichben bankolni, Davosban sielni, Monaco-ban yachtozni, Parizsban kajalni es Londonban lakni. Most keresztbefekszik-e Orban a dolognak vagy nem, lenyegtelen, de az EU tobbsege azt mondta, hogy lehet, hogy dragabb lesz a futes, es keruloutakra kell menni nehany nyersanyaggal, de igazabol meg tudnak oldani, hogy ne kelljen az oroszoktol az egyetlen versenykepes arujukat (szenhidrogenek) megvenni. Ez a diszparitas az, ami az ukranok szamara is vonzova tette az Oroszorszagtol valo elszakadast. Nyugatra neztek es lattak, hogy mihez lehet onnan hozzaferni, keletre neztek es annyit lattak, hogy onnan maximum csak a gazt lehet megszerezni. Nincsenek ketsegeim, egyik alku sincs ingyen, a nyugati dealhez is tartoznak elvarasok es alkuk. Egy percig sem. En csak azt mondom, hogy a nyugati deal jobb. Putyin ha akarna sem tud jobb deal-t nyujtani, Oroszorszag gazdasagi/politikai/kulturalis ereje a nyugathoz kepest jelentektelen. Az atomarzenal nyilvan impressziv, es megtamadhatatlanna teszi az oroszokat. Egyet tud tenni Putyin, pokolian rossza tenni a nyugati deal elfogadasat. "Ha massal haverkodsz, felrobbantom a hazadat", ez most a putyini deal.

Nyilvan ez az egesz marketing es jobban szol a vagyakrol, minthogy konkretan mit profitalhat Ukrajna a nyugati deal-bol. Magyarorszag megelte ugyanezt, emlekszem, kamaszkent lattam, hogy mennyire felfokozott volt a varakozas 1990-ben. Es bar szakadek tatong akozott, hogy mit vartunk es mit voltunk kepesek megvalositani (es Lazar Janos pipe-dream-je, hogy o azok dolgozik, hogy utolerjuk Ausztriat 2030-ra, az nevetseges), nekem szemernyi ketsegem nincs, hogy a nyugati deal meg mindig jobb, mint a keleti... Nem tudom elitelni Ukrajnat, hogy a kockazatokat ismerve ezt valasztotta es szivszorito azt figyelni, hogy micsoda arat kell erte fizetnie, es baromi szerencsesnek tartom magunkat, hogy 90-ben nekunk nem kellett ezt az arat megfizetni. Ha az ukranoknak ez most nem jon be, akkor ez lesz az o 56-juk...