( Raynes | 2022. 05. 22., v – 20:52 )

Jó tudni. Használtam én is Lazarust, de csak tanulgatás képpen, volt az jó 15-16 éve is. GUI-t sose építettem alatta, csak meglévő pascal-os programokat fordítottam le vele újra. Bajom nem volt vele, de ahogy írod, a C/C++ mellett csak redundánsnak tűnik az egész, mert a C-család nyelvei portolhatóbbak, gyorsabbak, többféle IDE-megoldás is elérhető hozzájuk. A Pascal/Delphi kicsit úgy járt, hogy a fordítók korlátosak maradtak hozzá, megrekedt oktatónyelv szintjén. Ugyanez volt a BASIC-kel (azokhoz még rosszabb fordítók voltak, meg interpretált szutykok), pedig ezekkel a nyelvekkel nem lenne baj, csak olyan jó fordítókat meg libeket, stb. nem kaptak, meg nem portolták őket át olyan sok platformra, mint a C-család nyelveit, és így csak elhalt az egész. Mondom, ez nem a nyelv korlátja, hanem a köré kiépült ökoszisztémáé.

GUI építésben nem vagyok otthon, minimálisan tisztában vagyok a toolkit-ekkel, Gtk, Qt, motif, fltk, wxWidgets, stb., de én sose foglalkoznék ilyennel, főleg, hogy átálltam csak CLI/TUI alkalmazásokra, amik szerintem sokkal hatékonyabbak.

Az is igaz, hogy vannak a Pascal-nál, Delphinél régebbi redundáns nyelvek is életben, pl. Fortran-t életben tartotta a sok matekszoftver, ami ráépül, meg a GPU computing, a Cobol-t az üzleti mainframe világ, stb.. Sok nyelv réginek számít ma már, Lisp, C, POSIX shell script, de azok meg nem életben vannak tartva, hanem ténylegesen maradt fent annyira széles használati körük, hogy sose kezdték meg az elavulást, annyira aktívan használva vannak folyamatosan, tömegesen, és nem tudják őket kiszorítani a modernebb alternatívák sem, Closure, Racket, Haskell, valamint C++, Go, Rust, Python, stb.. Utóbbiak nagyobb szeletet hasítottak ki, népszerűbbek, ebben nincs kétség, de a nagy elődöket nem tudták annyira megszorongatni, hogy azok kihaljanak vagy rétegnyelvnek szoruljanak vissza.

Kicsit a Perl-t is redundásnak érzem, annak ellenére, hogy pl. használgatom elvétve, plain text és markup alapú szótárformátumokat konvertálgatok vele regexpek mentén, meg flat adatbázisokat bizergálok, arra bőven jó, gyors, nem kell PHP-t meg 50 kiló Python libet telepíteni, és a shell scriptes megoldásnál meg nagyságrendekkel gyorsabb, C-nél viszont egyszerűbb, mert nem kell kézzel fordítgatni. Tehát nem az, hogy baj lenne vele, annak ellenére, hogy a Pyhton, PHP mellett redundáns szerintem.