( tomtyi | 2022. 05. 20., p – 06:55 )

Erőművi termelés, napsütéses időben, sok napelemes áram, a napelempark 85% körüli kihasználtsága mellett.
https://www.mavir.hu/web/mavir/eromuvi-termeles-forrasok-megoszlasa-sze…

Terhelés (hazai, import és export együtt):
https://www.mavir.hu/web/mavir/rendszerterheles

Ha a kettőt összeveted, jól látszik, hogy még a tegnapi, erősen lájtos fogyasztás mellett is alig termelne többet Paks I és II együtt, mint a teljes hazai szükséglet. Ha a második grafikonon beállítod – mondjuk – az idén január 19-26. időszakot, ott viszont az látszik, átlagosan mennyivel nagyobb a szükséglet, akár még egy harmadik Paks is elférne. Tekintve a hibbant trendet a megújulókra való átállásra, valószínűleg bőven lenne kereslet határon túl is. És az elektromos közlekedés még be sem indult igazán.

Itt az áramtermelés szén-dioxid egyenértéke látszik, negyedórás bontásban. A németekét raktam ide, mert jól látszik a zöld áramtermelés hibban önbecsapása: amikor nincs szél és nap, extra magas szén-dioxid kibocsátással állítják elő az áramot. Ez már akkor is baj lenne, ha csak maguknak termelik, mert az extra szén-dioxiddal nem csak maguknál fokozzák a zöldhiszti ürügyéül használt globális felmelegedést, csakhogy egész Európa össze van kötve ezekkel az idiótákkal (mondjuk, rajtuk kívül is sok idióta van), így az egész kontinens áramellátását terhelik, hogy ne mondjam, basszék tönkre.
https://app.electricitymap.org/zone/DE

Egymás után következő két hét áramtermelése a germánoknál, az idei 13. és 14. hetek. Elég brutál eltérés a szén-dioxid kibocsátásban, miközben a marketing szerint az áramtermelés már több, mint fele ződ. Nálunk szerencsére kevés a megújuló, nem is vagyunk annyira ződek.

Miért képmutatás a norvégek részéről? Szerintem te is kitalálod, ha objektíven átgondolod.