( sinexton | 2022. 05. 19., cs – 21:45 )

Igen. Van az a komplexitási szint, ami ha a db-t használó dev oldalán jelenik meg, akkor hiába tud sokat a szoftver, az esetek nagy részében kerülni fogják és egy memória struktúra betöltése és kiírása egyben tényleg sokkal egyszerűbb lesz sok feladatra. Főként hogy változott a hardver is. Szinte már nem probléma a gigás adat méret memóriában és ágyúval verébre lövésnek tűnik a relációs db kisebb cuccokhoz.

Kár, hogy nem belsőleg növelik a db motorok a komplexitást külső helyett. Értem ez alatt, hogy maradjon ugyanolyan kívülről évtizedekre és okosítsák belülről modern matematikai optimalizációkkal. Így nagy gravitációja lehetne a piacon ebből a sajátos szemszögből és vonzó lehetne a hosszú távon bebetonozott külső működés. De nem ez történik, hanem általában mindig a fordítottja, mert az az egyszerűbb. Ez sok szoftver szintjén megfigyelhető érthető okokból.

Ráadásul túl gyors a felépítés változása. Mindenki előre rohan, mutogatva a sok újítást. Persze jók a feature-ök, de ami igazán ütne - és ezt sokan nem látják - az a sokkal bátrabban sokkal egyszerűbbre tervezett működés és kommunikációs protokoll. Ezt nem merik meglépni sokan sajnos.