( TCH | 2022. 05. 19., cs – 12:09 )

A csomagkezelőknél nem is a csomagkezelő hiánya a baj, mert van többféle is, hanem inkább a csomagekezelői kultúra hiánya. Mindenki csak felhányja a cuccokat a saját koncepciója szerint, az uninstall meg vagy eltakarít mindent utána, vagy nem. De inkább vagy nem. A registry-t pl. szabályszerűen teleszemetelik az installerek, de ki már nem takarítják ki az uninstallerek. (De ha már itt tartunk, maga a registry az egyik legnagyobb Achilles-ina a windowsnak, feleslegesen komplex tárolás, feleslegesen konvulens tárolási struktúrák és megoldások és mivel a rendszer mindent is innen olvas ki, így a méretével fordítottan arányos a rendszer sebessége...)

Ami a jogi szabályozást illeti, mennyibe tellene az ms-nek odamenni pár populáris 3rd party cucc fejlesztőihez és azt mondani, hogy "gyerekek, a legújabb windows-ba szeretnénk belerakni a cuccotok X.Y.Z branch-ét; mit ér meg nektek a dolog és megoldható-e, hogy a kódotokat auditáljuk"? Mert szerintem semennyibe és alig hinném, hogy az IrfanView, a TotalCommander, vagy a Notepad++ fejlesztői úgy reagálnának, hogy elküldik őket a picsába, hanem kapnának az alkalmon, hogy a) orbitális méretű piacot hasítsanak azzal, hogy by default a rendszer részévé válnak és b) még egy zsák lóvét is keressenek vele.
A baj, hogy az ms nem alkuszik, csak felvásárol, vagy eltapos; náluk az üzleti kultúra ebből áll és állt mindig is. (Köszi bilgéc...)