( Andrei | 2022. 05. 18., sze – 15:53 )

A nemzetkozi tamogatas nagyjabol azt jelenti Ukrajnanak, hogy kepes lehet kiharcolni egy szamara kedvezo beket. Nem hinnem, hogy a Krimet vissza tudja venni, de mondjuk a kelet ukrajnai megyeket lehetseges, hogy visszaszerzik.

Utana mar csak az a kerdes, hogy ezt kepesek-e az oroszok lenyelni. Talan igen, talan nem. En azt hiszem, hogy a presztizsuk nagy reszet mar elvesztettek, Europa legnagyobb resze jo darabig nem fog rajuk strategiai partnerkent tekinteni. Katonai szempontbol nyilvan senki nem akarja Moszkva elfoglalasat celul kituzni, hacsaknem jol birja az atomraketak becsapodasat, de az bebizonyosodott, hogy a konvencionalis haderejuk eleg sebezheto.

A kerdes az, hogy merre fog fordulni a haboru hosszu tavon, kinek fog jobban kedvezni. Ha a hireknek hinni lehet, az oroszok egyre tobb helyen astak be magukat, tehat kezdik elengedni a villamhaborus gyozelem illuziojat. Nyilvan ezzel feladjak a kezdemenyezest es rajtuk lesz a vedelem minden nyugje. Az ukranok megkapjak a top-shelf tuzerseget a nemetektol es az amcsiktol (Panzerhaubitzen M2000 es M777 Howitzer). A szakik azt mondjak, hogy modern hadviselesben a szivosan vedekezo ellenfel ellen 3-szoros tulero kell, hogy eselye legyen egy offenzivanak, amit viszont szerintem nehezen raknak ossze az ukranok. Tovabba nem hiszem, hogy az ukranoknak annyi fiasko belefer, amennyit mondjuk az oroszok elkovettek az elmult ket honapban, egy elfuseralt tamadas utani kontra konnyen vegzodhet az oroszok szamara nagyon kedvezoen.

Tovabbi bizonytalan kerdes Putyin maga. Lehet, hogy tenyleg halalos beteg, ahogy pletykaljak (eshat 68 evesen mar amugy sincs senkinek sem megigerve a holnap, foleg ha ilyen munkakore van), es az *nagyon* rossz lenne az oroszoknak, ha most adna be a kulcsot es a Kreml osszes hienaja nekiallna kiharcolni az oroklest. De az en velemenyem szerint azert erre sem erdemes merget venni, csak nem ugy van az, hogy egy video alapjan diagnosztizalunk Parkinson kort vagy pajzsmirigy rakot.

Mindezeket a osszerakva, szerintem nem erdemes komolyabb tetet tenni akarmilyen oldalra, rengeteg a bizonytalansag es a dezinformacio/propaganda. En a magam reszerol ugy tippelem, hogy tortenelmi tapasztalatok alapjan, ha a  (modern) tamado blitzre keszult es nem jart sikerrel, akkor utana mar nemigen tudja a haborus celjait elerni es hosszu tavon ki lehet vereztetni.