( tomtyi | 2022. 05. 15., v – 21:15 )

„Jelenleg az áramtermelésük 2/3-át megújulók termelik”
A „jelenleg” szó a te szótáradban mit jelent? Ebben a pillanatban? Ma? Ezen a héten? Ebben a hónapban? Vagy éves szinten? Önmagában Németország képes lenne ma naplementétől napkeltéig, szinte teljes szélcsendben, mint ami tegnap estétől ma reggelig volt, és ami ma estétől holnap reggelig lesz? Ezeket a köröket a Paks-poszt alatt már pár tucatszor megfutottuk. Miért kell faszságokat írni?

„akkor meg ott van a vízi energia”
Az esőcseppek mozgási energiájának hasznosítására gondolsz? Vagy a túristvándi vízimalomra?

„akkor meg ott van a saját kitermelésű szenük”
Ez az a híres új találmány, a szén-dioxidot elnyelő zöldszén?

„Gondolom”
Segítek. Nem kell arra gondolnod, én mire gondolhatok! Egyrészt megkérdezhetnéd, de ha valóban kíváncsi lennél rá, akkor magad is megkereshetnéd. De láthatóan erre nincs igényed, hiszen erősen keresztbe verné az érvelésedet. Figyi csak:
gázárak a nem háztartási fogyasztók részére, 2007-től, féléves bontásban, 2021. második féléve az utolsó adat. A németeknél 2007 óta mindenképp az EU-s átlag fölött volt (ugye, ilyen is kell az átlaghoz :D ), de tavaly év végéig még emelkedett. Persze nem egyedüli állam, nem is a legmagasabb, de a tavalyi első félévig a második volt. Ezzel szemben a magyar árak a szolgáltatók állami tulajdonba vétele óta (a lakosságinál a rezsicsökkentés kezdete) eltávolodott az EU-s átlagtól, jelentősen kisebb volt még év végén is. Hogy nem magas, azt nem állítanám, mivel nem csak a magyar árnál magasabb 70-80%-kal, de az EU-s átlagnál is 30-cal.
Eurostat Electricity prices for non-household consumers - bi-annual data (from 2007 onwards)

A táblázat ugyanaz, mint amire az általad linkelt grafikon hivatkozik, de abban más adat van. Nem 15 ¢, hanem 18,6 ¢ az „ipari” ára. A táblázatban azért megmutathatnád, mi az a hatalmas növekedés itthon, ami a németeknél nem volt!

A germánoknál hatalmas adó? A grafikonod alapján nem éppen, 50% sincs. A táblázatban már 100+%. A lakosságinál viszont már a grafikonon az látszik, hogy a mindenféle adó nélküli alapár is magasabb, mint a te grafikonodon az adózott ipari áram ára, ezt még duplájára növelik az adók. Mindez az elbaszott „zöldítés” miatt.
A lakossági áram árának idei emelkedése is ott van a germán stat oldalon.

Hogy idén mennyit drágult az ipari áram? Német árindexek. Az import energia ára átlagosan 160,5%-kal nőtt 2021 március-2022 március összehasonlításban, emiatt az energia termelői árindexe 83,8%-kal nőtt ugyanebben az időszakban.