( enpassant | 2022. 05. 15., v – 18:13 )

„energiaellátás … zöldítésére” Mesélj, kérlek! Mondjuk, a fasza német példán

Szívesen mesélünk, ha kéred! ;-)

Jelenleg az áramtermelésük 2/3-át megújulók termelik, ami bármilyen hihetetlen, de a legolcsóbb, a legfüggetlenebb és a legbiztonságosabb megoldás.

Ha nem süt a nap, nem fúj a szél, akkor meg ott van a vízi energia, a saját és a környező országokban, szerződés alapján eltárolt vízi energia, a biomassza és végül a gáz. Ha a csúnya Putyin elzárja a gázt, akkor meg ott van a saját kitermelésű szenük.

Ha nem pillanatnyi értékeket akarunk összehasonlítani, hanem azt, hogy honnan hová, milyen CO2 kibocsátás, milyen energiafüggetlenség, milyen biztonság, milyen bekerülési költség, milyen ellátás biztonság, milyen lakossági és ipari árak mellett történik ez, akkor jól látható, hogy nagyon is jó irányba mennek.

A kettő előbbi és az ezekhez kapcsolt támogatás óriási mérete miatt olyan rohadt drága az áram a németeknél

Gondolom itt háztartási árra gondolsz. Hozzánk képest rohadt drága, a fizetésekhez képest nem drágább. Ráadásul ezt úgy, hogy hatalmas adó és még ÁFA is terheli, ami nálunk szinte semmi nincs rajt.

Ellenben az ipari áram ára már egyáltalán nem magas. Ráadásul úgy, hogy hatalmas adó van azon is.

Ha meg megnézed mennyire drágult az ipari áram, akkor meg nagyjából kiugróan keveset, ahhoz képest még nálunk is óriásit nőtt az elmúlt egy évben, és ez hasonlóan fog folytatódni.

Itt vannak a hivatalos EU statisztikák.