( tomtyi | 2022. 05. 15., v – 16:23 )

Furamód február 24-ig egész Európának nem volt fontos az oroszoktól való elszakadás, mi több, még a kezdő ostoba lépést, a „hagyjuk már a hosszútávú szerződéseket, vegyünk prompt áron” váltást is meglépték. Pedig hát prompt alapon az oroszok is el tudnak adni bárkinek, csak kérdés, adnak-e. A kretén EUrokraták öntelt ostobaságát jól mutatja, nagy mellénnyel bejelentik, EMBARGÓS okok miatt fél, egy, kettő, akármennyi év múlva végleg leválnak az orosz energiáról, aztán mikor az oroszok bejelentik, hogy OK, akkor inkább most azonnal, akkor azon megsértődnek, hogy ilyet nem lehet. Ezen kívül talán kimaradt, hogy a gáz és az olaj ellátás diverzifikálásáért éppen Orbánék minden lehetséges lépést megtettek, a szomszédos országok feladatait helyettük nem végezhetik el. Te honnan a πcsából pumpálnál a magyar határon gáz és olajat a csövekbe?

„energiaellátás … zöldítésére” Mesélj, kérlek! Mondjuk, a fasza német példán, ahol a napelemek és szélerőművek elméleti termelőkapacitása a pillanatnyi német igényt kétszeresen ki tudná szolgálni. A valóságban viszont ilyen még sosem volt, mi több, még az egyszeres sem történt meg sohasem. Ellenben fajlagosan sokkal magasabb, többnyire a kétszerese körül van az árammixük szén-dioxid lábnyoma, mint a miénknek, mivel a megújulók hektikus termelését a végtelenül zöld lignit, fekete kőszén és földgáz elégetésével egyenlítik ki. Jó, mi?

A szelet inkább ne akard használni! Fáintos térképek tömegei mutatják, hogy főleg egy teljes kontinensnyi szinten összekapcsolt áramellátó rendszer esetében nincs értelme Franciaország déli felétől Szlovákia északi határáig húzható vonal alatt szélerőműveket építeni.

A kettő előbbi és az ezekhez kapcsolt támogatás óriási mérete miatt olyan rohadt drága az áram a németeknél (és nyilván a dánoknál is).