( Bdede | 2022. 05. 15., v – 12:10 )

Az állam én (mi) vagyok(unk). Azaz, ha ad valamit, azt a tökünk szorongatásával úgyis visszaveszi. 

A vállalt CO2 csökkentés meg a leszarom kategória (nálam). Ezt az új technológiákból kurva nagy hasznot húzni akaró régi-új tőke csoportosulások bullshit -jének tartom. Az orosz gáz kitettség meg gyakorlatilag pénz kérdés, a lényege: ha nem akarsz valamit (ideologiát, politikát) támogatni, fizess többet (vagy megszívtad, ). Így működik Putyin, az Eu, meg az USA-is. Ha meg áttérsz másra (energiára) ott is lesz aki diktál.

Jelenleg a fősodor azt mondja eldöntheted kitett akarsz -e lenni, ezért csak annyit kell tenned, hogy mást választasz. (és többet fizetsz). A valóság az, hogy ezzel csak többet fizetsz és másnak leszel kitéve. 

Csak akkor nem leszel kitéve, ha teljes energia igényed (s azt tudod ugye, hogy a gáz kőolaj nem csak energia, hanem alapanyag is, azokon a terülteken is meg kell csinálni ugyanezt) 80-90 %-át külön-külön is biztosítani képes két, de inkább három rendszert kiépítesz. S a rendszereket között váltogatsz néha, hogy baj esetén tényleg működjenek is. Ezt mondjuk nem kell magyarázni az IT üzembiztonsággal foglalkozó embereknek itt.  

Szóval kiépíted az LNG -t és veszel az oroszoktól is. S ha az oroszok földbe állnak, kell lennie helyette máshonnal vezetékes földgáznak is, hisz ha nincs, akkor csak az LNG marad. Vagyis csöbörből vödörbe.

Van ez a pénz? Vagy inkább korpás a hajam? 

A világ országainak 80, lakosságának 90% ának esélye sincs arra, hogy ne legyen "kitettsége"  valakiknek. És ebbe Magyarország, és a lakosságának 99% beleértendő.