( Caro | 2022. 05. 14., szo – 08:19 )

Jó, akkor ezt tegyük tisztába még egyszer: azt sulykoljátok, hogy a magyar gazdaság összeomlik, ha nem jut olcsó energiához. Mert a magyar gazdaság versenyképességének kulcsa az olcsó energia? Erre kérek egy igen/nem választ!

Ha a válasz igen, akkor megkérdezem, hogy jól van ez így? Hogy nem a magas hozzáadott értékre alapozunk (mert lezüllesztettük az oktatást), hanem egy olyan inputra, ami itthon NINCS. És akkor hogy van az, hogy a magyar gazdaság nem omlott össze február előtt, amikor az orosz olaj ára gyakorlatilag megegyezett a világpiaci olajárral? Mi történt közben?

Pedig az olajár már korábban is járt olyan magasságokban mint most, és akkor sem omlottunk össze, sőt, akkor volt a legnagyobb rali a tőzsdéken (2008, de még a válság előtt).

Ha a magyar gazdaság nem az orosz olaj ára, hanem a hiánya miatt omlik össze: miért is? Kerekítési hiba vagyunk az EU finomítói kapacitásában. Ha az EU tud olajat szerezni máshonnan, akkor mi a feldolgozott olajterméket ugyanúgy meg tudjuk venni máshonnan, ahogy a MOL-tól is meg tudjuk venni. Miért kell a Magyar Államnak egy magáncég szekerét tolni?

Az a baj, hogy a fejetekben annyira elhatalmasodott a narancs szín, hogy az már a logikát bomlasztja le. Annyira vicces olvasni, amikor a piaci folyamatokat féltitek, ámde az árstopoknak tapsoltok. Pedig minden ilyen beavatkozás káros.

Az állam feladata nem stratégia területek kijelölése lenne, meg magyarosítás, hanem a tisztességes verseny feltételeinek megteremtése. Mindig a versenypiac eredményezi a legalacsonyabb árak mellett a legjobb szolgáltatást/terméket.

És épp ezért: ha itthon az olcsó (de bizonytalan elérhetőségű) orosz olajra alapozunk, ebből óriásit szívhatunk egyszer, saját érdekünk a leválás.

Persze a konzervatív fejekbe ez nem fér be, mert konzervatív módon mindent úgy kell csinálni, mint 60 meg 100 éve, pl. X5-össel rohangálni a sarki boltba is (valahogy ez sem okoz azon a térfélen kognitív disszonanciát).

Ami a pénzt illeti: az EU-ra százszor inkább bízom az adómat, mint Viktorékra. Az itthoni propagandától függetlenül, aki egy kicsit is rálát meg utánaolvas az láthatja, hogy"picit" szakmaibb döntések születnek, mint a magyar országgyűlésben.

Tökéletes? Marhára nem. Demokratikus? Marhára nem, de épp a Viktor meg a hozzá hasonlók miatt.

Amit egy másik topicban már kifejtettem: pont ez a ti bajotok, ez a kicsinyes magyar gondolkodásmód. Egyszerűen egy olyan komplex kép nem fér a fejetekbe, hogy mit nyerek azzal ha most többet fizetek, mindig csak minden olcsó legyen, mint Kádár idejében a kenyér, ez kell ide. Nem véletlenül ez az ország Mohács óta csak akkor lépett előre, amikor az osztrákok diktáltak.