( talisker | 2022. 05. 11., sze – 15:14 )

szerintem némi fókuszvesztésben vagy.

"És, ha már úgy lesz, miért ne éppen mi (is!) kapjunk érte némi pluszpénzt...?"
Na ez lenne egy normális országban. De itt a hasznot nem "mi" kapjuk, hanem az a pár kedvezményezett.
Hernádi helytartó nem véletlenül van még a helyén és nincs kiadva a horvátoknak. Termeli a sok sok milliárdot, amit lehet befektetni a médiabirodalomba, hatvanpusztába stb stb, félig tönkrement cégek felvásárlásába, ingatlanokba stb stb.

"Azután ott van Paks II. - Nem kéne hagyni elveszni, ha már az oroszok ráálltak a finanszírozásra is."
Gyanítom nem véletlenül van titkosítva ezer évre a dolog. Az, hogy ez kinek hoz pénzt, azt viszont eléggé lehet látni. Már egy valag zseton el lett költve, de még egy kapavágás sem történt. És milyen frankó is egy orosz hitel (gondolom sokkal sokkal olcsóbb volt, mint bármi más), mert azok nem kérdezik meg mire költjük.

"Ki az aki úgy gondolja, a hatalmon lévők közül, hogy ez hibás cél?"
Ez így önmagában súlyos egy nézet. Ugyanis az állam feladata nem az, hogy a hatalmát megszilárdítsa (legalábbis úgy nem, hogy a demokratikus rendszer fékeit, meg egyensúly képző, felügyelő szerveit leuralja).
Az a feladata, hogy az ország nagy része fejlődjön, prosperáljon. Nálunk nem ez a cél egy jó ideje.

Az okos politizálás onnan indul, hogy helyesen mérjük fel a lehetőségeinket. Ezt mi nem tesszük, mivel egobol nyomunk dolgokat, leginkább Viktor. A többi csak kiszolgáló személyzet. Egy normális országban, nem egyszemélyi hatalom van. Legalábbis megfelelően kontrollálva van. Itt most Viktor eljátssza a nagy politikust, közben meg egy senkiházi kis szotyizós bunyek. De sokaknak tetszik ez a poarasztvirtus. Csakhát a diplomáciát régebb óta űzik sokak, mint ahogy azt Viktor gondolja. A feszültségkeltéshez viszont nagyon ért.

Btw nem mások érdekei mögé állnánk, ha az EU-val együtt mozognánk. De nem fogjuk fel, hogy nemcsak a bőségben, de a nehéz időkben is együtt kell lépni. Viktor mindenre képes, amíg ő vezeti azt. Ha nem, akkor meg addig aknamunkázik, hogy vagy ő fogja vezetni, vagy lerohasztja.