( Raynes | 2022. 05. 07., szo – 19:03 )

Nem értem, hogy miért hajtogatosd ezt a fájlrendszert. Az MBR nagy limit ma már, 512 bájt semmi, semmi nem fér bele. Plusz a legnagyobb korlátja a legacy BIOS-nak, hogy a proci valós módban megy, 16 bitesen, egy feladat, alapból nuku multitasking, 1 procimag 100%-ra kipörgetve, kihevítve, 640 KB-os memóriakorlát, amibe szintén nem fér bele. Legalábbis a  mai igények nem, grafikus-egeres GUI UEFI felület, fancurve kezelése, online frissülő BIOS, egyéb kényelmi funkciók. Pont ez a baja az MBR-nek, legacy BIOS-nak, hogy a DOS korszakban rekedt meg, aminek már 25-30 éve vége. Ez a INT 13h is addig szép, amíg sztenderd IDE interface-en lógnak a meghajtóid, ahogy elkezdesz USB-s meghajtóval, meg SATA2-3/AHCI, NVMe, stb. meghajtókról bootolni, nagyon gyorsan véget ér a tudománya. Ma már senki nem használ analóg VGA-t, meg 16 bites módot, már rég 64 bites gépek mennek, több mag, több giga RAM, mindenféle modern SSD-k, inkább ösztönözni és rugdosni kelll a gyártókat, hogy ezt támogassák, ami rendesen kihasználja a hardver lehetőségeit, és ne egy 30 éves megoldásba konzerválódjanak be. Már pedig itt a Fedora esetén egy modern, 64 bites rendszerről van szó.

Az, hogy a FAT fájlrendszertől függ az EFI, az meg nem jelentős korlát. Lényegében egy nagyon primitív fájlrendszer, nyílt forráskódú, szabad licencű (lejártak róla a szabadalmi jogok), minden natívan támogatja. Az meg teljesen jó, hogy az UEFI nem elérhető az OS-nek, ne is használjon UEFI, BIOS hivásokat, mert akkor BIOS/gyártófüggő lesz a kód.

GPT-t meg a klasszik BIOS nem támogatja. Az ne tévesszen meg, hogy néhány modern BIOS, meg modern UEFI által emulált BIOS mód támogatja a GPT-t, az kivétel, nem fő szabály. Ez a legacy BIOS ma már csak fallback opció, csak akkor ajánlom bárkinek a használatát, ha nincs más választása, olyan régi a gép, vagy valami legacy OS-t kell bare metal futtatni, ami nem tud máshogy bootolni. Lassan már ez a fallback opció is megszűnik, mert majd jönnek sorra az olyan gépek, amiken már az UEFI legacy BIOS-t sem emulál, pl. Intel Core i 10-12. gentől már vannak ilyen alaplapok, és ugyan AMD-n támogatott, de már ott is csak egy kis ideig, és eleve sok ilyen rendszer legacy visszafelé kompatibilitását már úgy is kinyírta, hogy nincs IDE emuláció sem.

Pl. pár éve próbáltam egy régi Core i-s laptopon valódi MS-DOS-t futtatni, bare metal alapon. Tehát nem virtuális gép, emuláció, hanem fizikai hardverről. Már azt is nehéz volt belőni, hogy a SATA SSD-t lássa, bootoljon, de bootolás után semmit nem lehetett vele kezdeni, pl. a HIMEM.SYS, EMM386 szépen kiakadt, mert nem tudta kezelni az A20 vonalat (mikor az 1 MB feletti memóriarészt kellett volna elérni), plusz semmilyen hardverhez nem volt driver. Próbáltam egy 2. genes Ryzen-es gépen is, ott még rosszabb eredmény volt, mivel IDE emuláció sem volt az UEFI-ben, így hiába is kapcsoltam be a CSM legacy BIOS módot, már nem bootolt be. Erről ennyit, hiába a visszafelé kompatibilitás az x86-tal, ez már csak marketing, semmire nem használható. A mai procik eleve rég már nem is x86-osak PC-ben sem, inkább csak hardveres emulálják az x86-os utasításokat és módokat. Mióta a memóriavezérlőt is integrálják, azóta meg a memóriakezelés is le lett húzva a wc-n, nyugdíjazva lett a floppy, IDE, stb. is.