( egmont | 2022. 04. 28., cs – 09:46 )

Bár telefonról ékezetekkel írni határozottan lassabb, mint azok nélkül; nem biztos, hogy hosszú távon nem éri-e meg. Többek közt azért szoktam rá ott is az ékezetekre, mert különben az automatikus kiegészítés szótára megtanulja az ékezet nélküli verziókat is, és ahogy azokat is felkínálja az ékezetes mellett, gyakran kiszorítja a keresett szót.

De természetesen az se mindegy, hogy milyen közönség számára írok. Ha egy SMS-t vagy chat üzenetet, amit egyvalaki egyszer fog elolvasni, akkor előfordul, hogy én is a kényelmesebb utat választom. Ha publikus kommentet, amit várhatóan pár tucat ember látni fog, akkor már szinte mindig ékezetesen írok, telefonról is. (Persze telefonról nagyon ritkán írok ilyet; saját számítógépről, ahol az én kedvenc billentyűzetkiosztásom van beállítva, pedig ez a természetes számomra, és ékezetek nélkül írni lenne külön erőfeszítés.)

---

Nem Neked válaszolva, hanem csak úgy kikívánkozik magamból, és talán segíti az „ellentábort” hogy megértse az álláspontomat:

Ékezetek nélküli szöveget olvasni lassabb. Nyilván egyéne válogatja, hogy milyen mértékben.

Vajon hol lehet az arány, körülbelül hány embernek kell elolvasnia a szöveget ahhoz, hogy az íráskor befektetendő plusz munka megtérüljön az olvasások során?

És ezt vajon miért én, aki írom a szöveget, kellene hogy befektessem, és nem azok, akik olvassák?

Úgy vagyok vele, hogy egyáltalán nem muszáj például itt kommentelgetnem, de ha már időt áldozok rá, nyilván nem azért teszem, hogy senki se olvassa el. Tehát befektetem azt a pici pluszt is, hogy könnyebb legyen olvasni. Tudom magamról, hogy ékezet nélküli szöveget sokkal nehezebben olvasok, mint ékezeteset, tehát mások ékezet nélküli hozzászólását sokkal kisebb valószínűséggel, illetve sokkal rövidebb maximális hossz alatt olvasom el, mások ékezet nélkül leírt kérdésére sokkal kisebb valószínűséggel segítek válaszommal.

Forráskódban különösen elfogadott álláspont, hogy a kódot egyszer írják, sokszor olvassák, ezért minél könnyebben olvashatóbbnak kell lennie. Nem látom, hogy ez a megjegyzésekre miért ne vonatkozna.

A helyesírás, és ennek részeként – ha már magyarul írunk – az ékezetek helyes használata a rendezett, letisztult külalak egyik ismérve, és tapasztalatom szerint a kinézet és a tartalom igényessége összefügg. Rendezetlen, igénytelen, kusza külalak gyakrabban takar hasonló gondolatokat is.

Arról nem is beszélve, hogy igyekszem anyanyelvemet és helyesírását, ezáltal kultúránkat is megtisztelni és ápolni azzal, hogy – észszerű mértékben – követem hagyományait és azokból kialakult „szabályait”, nem pedig felrúgom azokat a saját kényelmem és lustaságom érdekében.