( oattila | 2022. 04. 22., p – 11:15 )

"A gáztűtésről ne is beszéljünk. Az kellett volna e legdrágább legyen állandóan, ez pont fordítva van még most is."

EU-s szabály szerint a gáz árából számolják ki a villany árát. Ha felmegy a gáz ára viszi magával az áram árat is. Ez a spanyoloknál nagy probléma, mert a magas gázárt miatt magas az elektromos áram ára, viszont termelési oldalon meg valami 10% körül használnak csak gázt, ha nem lenne ez az EU-s előírás nem lenne ennyira magas az áram ára náluk.

A kílmaváltozás elleni harc miatt s szén/olaj fűtés sem az igazi. Fával meg (szénnel) meg sok gond van és csak 100 éves épületeket terveztek széntárolóval.

Marad az elektromos fűtés (hőszivattyú), csak ennek meg a bekerülési költsége magas, csak akkor éri meg, ha újépítésről van szó és a választás a gáz terv/bekötés/kémény terv/átvétel és villanyszerelés gázfeltöltés költsége között kell választani. Ekkor már lehet versenyképesebb hőszivattyú, mint meglévő gázkazánt lecserélni.

A hőszivattyúval még az lehet a gond, hogy nagy hidegben romlik a hatásfok. Talajba telepített hőcserélő meg a költségeket növeli.

Nincs tökéletes megoldás, csak az a kérdés épp melyik újjunkat szeretnénk harapni:
- vissza térni a 60 éves szmogjához nagyvárosokban is, vissza állva szénre vagy fára
- átállni eleketromosra újabb jelentős költségek árán (gázhálózat kiépítését nálunk a lakossággal fizetteték meg) + ehhez erőműveket is kellene építeni
- maradni gázon, csak sokkal drágábbra váltani (LNG)
- maradni gázon, maradni az oroszoknál

Ez csak a fűtés.