( NagyZ | 2022. 04. 21., cs – 12:52 )

amire reagalt, abban konkretan zurichet irtam, igy gondoltam o is zurichre gondol. ezt o nem irta ki, en meg felteteleztem. persze, kantononkent eltero a szabalyozas, es en csak a zurichi kantont ismerem, illetve ticinot neztem, hogy ott brutal draga az adminisztracios koltseg ingatlanvasarlaskor.

zurich kantonban nincs se ingatlanado, se atirasi ado, semmi. egyetlen egy ado van, ami szerintem viszont minden kantonban van, az az, amit irtam, az Eigenmietwert, amikor kiszamoljak, hogy szerintuk mennyiert tudnad kiadni, es hozzacsapjak az adobevallasban a brutto beveteledhez, mintha megkerested volna fizukent. aztan nyilvan ebbol lejon a mindenfele dolog amit az ember leir az adobol amugy, es a vegen valamivel magasabb lesz a teljes evre szamitott jovedelemadod.

de erre is van nem is olyan rossz megoldas, legyen a szamitott Eigenmietwert 30k, akkor bedobsz 30k-t a 2. pillarodba, es meg nyertel is (az egyik a tetejere rakodik ra, a masik az aljabol vonodik le).

most lesz majd arrol dontes, hogy eltorlik-e amugy ezt is.

szerk: jo, van meg vagyonado, de az attol fuggetlenul van-e, hogy van-e ingatlanod. csaladoknal talan ~154k CHF utan kapcsol be, es 924k es 3'235'000 CHF kozott 2.5 ezrelek, ami valljuk be, vallalhato. ha veszel mondjuk valamit 3 misiert, de abbol 2 misi hitel, akkor nyilvan csak 1 misire kell fizetned vagyonadot, plussz leirhatod az adobol az osszes kamatot (lizing, lakashitel, hitelkaryta, etc, etc).