( Raynes | 2022. 01. 30., v – 19:09 )

Én már nem szoktam gépet telepíteni ismerősöknek, mióta külföldre rekedtem, de ezt én is így csinálnám, csak Linux, és nem is a térítés miatt. Nem telepítenék ma már senkinek Windowst. Egyszeri usernek, akinek az OS már csak egy bootloader a böngészőhöz és néhány Electron-apphoz, azoknak bőven megfelel a Linux, és legalább nem vírusozza össze, aki meg nem egyszeri user, és szüksége van valóban spéci szoftverekre, meg MS ökoszisztémára, azoknak meg meglesz a tudása, hogy feltelepítse, üzemeltesse magának.

Ezt nem értette a Linus Tech Tips se, hogy az ő thunderboltos spéci 32 magos Threadripper setupja, 60+ colos kijelzővel, meg az az igény, hogy RGB, meg XLR audio streammer nyomják Twitchre a legújabb AAA játékcímek streamjét, az NEM átlag felhasználó kategória. Ilyet a legtöbb ember nem művel, nem ez az átlag felhasználás. Az userek elsöprő része egyszeri user, csak böngészés, esetleg legyen még mellé valami irodai csomag, amivel tud alap szöveget, táblázatot szerkeszteni, arra meg jó a LibreOffice, meg a webes-felhős alternatívák, játszani se nagyon játszanak, max. böngészős limonádékat (pasziánsz szintje). AutoCAD, meg Adobe kreatív szoftverek, meg valós MS Office-ra igény (valami MS formátummal vagy makrókkal való 100%-os kompatibilitás) tényleg csak nagyon szűk, professzonális rétegnek kell.

Továbbá jártamban, keltemben én is azt látom, hogy egyre több cég is megbarátkozik a Linuxzsal, eleinte beidegződésből (meg szakember híján) ódzkodnak tőle, de aztán belátják, hogy sok feladatra ideális, egyszer embedded rendszerekbe, kiosk módú és vékonyklienses mókákhoz, egyszer belövik, nem vírusozódik össze, felhasználó nem barmolja össze, nem ransomware-esedik, nem tud rajta játszani (így kénytelen, ha más nem, unalmában dolgozni, ha a Facebook is le van tiltva a hálón), elmegy bármin (akár SBC, vagy kenyérpiritó szintű hardver, 10+ éves irodai PC, amit úgyis kidobtak volna, stb.), nem kell neki nagy karbantartás. Tényleg egyre többet látom tömegközlekedési információs rendszereken, menetjegyes és parkolójegyes automatákon, könyvtári, iskolai, gyártósori és pénztári gépeken, már nem csak szervereken merik használni. Nem mondom, hogy ez a trend, de megindult egyre több cég és intézmény efelé, főleg, mióta látják, hogy a MS egyre inkább szopatja őket, egyre nagyobb kín, egyre drágább Windows-verziók között migrálni. Legtöbb helyen Ubuntu-alapú megoldásokat látok, elvétve Debian ilyen szerepkörben (nem szerveres megoldásokra, szervereknél CentOS-RHEL, Ubuntu Server, Debian a legyakoribb szerintem). Elkezdték magyarán óvatosan bevezetni erre-arra, nem úgy, mint anno München, hogy saját barmolású disztró, meg 100%-os átállítása minden szoftvernek és gépnek, 180 fokos fordulat, hanem egyes szerepkörökbe óvatosan bevezették teszt jelleggel, egész kicsi feladatokhoz, és sikerrel vizsgáznak ezek, innen építenek rá felfelé, ezt bővítgetik, ahogy telik az idő.