( hunluki | 2022. 01. 30., v – 11:20 )

Segítek értelmezni.

Régebben, kb 20 éve egy linuxot babusgatni kellett, volt hogy eltört ez meg az, de ha nagyon nem akartál windowst akkor el tudtál lenni rajta megkeresve az alternatív lehetőségeket amik valószínűleg bonyolultabbak voltak mint windows alatt.

Ma a windows kell babusgatni, frissítések letöltésével/telepítésével és egyéb háttérfolyamatokkal megeszi a rendelkezésre álló erőforrás egy jelentős részét amit korosodó vason már könnyen megérez az ember. Vagy egy update után amelyik játék eddig vajsima 60fps-el futott elkezd döcögni 30-45-ös tartományban. Vagy egy program update-re vár és hiába van bejelölve neki hogy frissítsen (windows store) annak ellenére nem frissít. A rendszer maga szépen elkezd egyre lomhább lenni ahogy katyvaszolja össze idővel a registry-t, indokolatlanul sok helyet foglal ahogy frissülget. 

Ellenben linux alatt minden pöccre indul, az updatet akkor csinálom amikor én akarom és akkor le is darálja pillanatok alatt, nem zakatol utána még percekig a háttérben. Illetve az egész rendszer tempóra érezhetően jobb élmény mint ugyanazon a vason az ablakos kolléga.

 

Amúgy itt egy oldalon vagyunk, hála a váltásnak egyáltalán nem akarok új gépet venni, a jelenlegin kényelmesen elvagyok még jó pár évig. Illetve nem csak én, körülöttem egyre több embernek lőttem be linuxra a gépét akik panaszkodtak hogy a mostani lassú/vírusos/stb, ismerjük ezt a tünetet. Azóta ők is elégedetten használják a régen utált vasakat. Itt nyilván van egy értelmes határ amit meg kell húzni és a nagyon ősrégi vasakat már ki kell pörgetni (többet fogyaszt mint amennyi haszna van), de egy erősebb kétmagos procival és ssd+ram kombóval ellátva ezek még bőven használható gépek. Sietni nem fognak (oda már kéne a 4 mag legalább), de amikre tartják őket azokra bőven megfelelnek.