( locsemege | 2022. 01. 28., p – 17:02 )

A boldogság kulcsa, hogy te magad választod meg az eszközeidet. Mi céhesen Teams-et használunk, ennek van natív linuxos, windows-os kliense, de megy Google Chrome-ból is webes klienssel is. Ezen felül többször említettem, hogy létezik egy Seren nevű konzolos, terminálos kliens, p2p VoIP kapcsolatot lehet vele csinálni, még szerver sem kell hozzá, ha router-en, tűzfalon portot nyitsz neki. Opus codec-et használ, jó a hangja, bitrátát konfigurálhatod, de emlékeim szerint talán beszéd közben is lehet módosítani a bitrátát, bár ebben nem vagyok biztos, hiszen a néhány kB/s minden nehézség nélkül megy folyamatosan.

Aztán azt sem tartom kizártnak, hogy pipewire segítségével program nélkül is lehetne VoIP telefonálni, mert van a pipewire-nek hálózati interface-e, szóval talán ssh tunnelingen is megoldható, mi több, a pipewire képet is át tud vinni. Nyilván elég nyűgös kliens nélkül, de egy scriptet össze lehet rá dobni próbából. Ha kell tömörítés, akkor kell pipe-olni valami codec-be, vagy egyéb modul interface-en megoldani.

A fentebb említett Seren képet nem visz át, de konferenciára alkalmas. Visszhang elnyomás nincs benne, viszont a pipewire-ben van. :)