( hajbazer | 2022. 01. 27., cs – 16:42 )

Szerintem csak nem vagy hajlandó megérteni, valószínűleg szándékosan.

Etikus profit az, ami a gyártó működési költségeihez képest arra az egy termékre vetítve nem aránytalanul magas, a 100% erre szerintem egy jó lélektani határ.

Előállítok egy kiló lisztet 100 Ft-ért, eladom 150 Ft-ért, 50% profit. Etikus.

Ha tele vagyok költségekkel, meg alkalmazottakkal, akkor nem 100 Ft-ért fogom tudni előállítani a lisztet, hanem 150 Ft-ért. Ekkor eladom 225 Ft-ért és még mindig etikus az 50% profitom.

Előállítok 200 Ft-ért egy kiló lisztet, ráírom, hogy iMalomban iŐrölt, eladom 500 Ft-ért, van rajta 250% profitom. Etikátlan.

Akkor is etikátlan, ha valaki kérdezi, hogy miért van rajta 250% profitom, akkor azt mondom, hogy azért, mert most építettem egy új iMalmot. Ez ugyanúgy etikátlan profit lesz, mert ha jól számoltam az egy termékre eső költséget, akkor abban benne van a malom építésének költsége is, amit valószínűleg hitelből finanszíroztam, tehát akár havi szintre lebontható a törlesztőrészlet, mint költség. Pont úgy, ahogy az alkalmazottak havi bére vagy a villanyszámla, amit az iMalom összehoz.

A szoftvernél hova számolod azt, hogy kell csinálni egy tucat terméket, amit senki nem vesz, mire egyet igen (tudom, nagymulti, nyelje be a kockázatot, de mi van egy pár fős fejlesztőcsapattal)?

És azt hogy számolod, amikor ez a pár fős fejlesztőcsapat elmegy egy programozóversenyre és vagy megnyeri a tízmilliós fődíjat vagy nem? Ha nem nyerik meg, akkor menjenek rögtön állásinterjúzni és követelőzve kérjenek 10%-kal többet, csak azért, mert bebukták? Vagy esetleg szedjék össze magukat, tanuljanak még egy kicsit és produkáljanak olyan tudást, amivel önként dalolva veszik fel őket az átlag programozó bére + 20%-ért, vagy akár megnyerhetik a következő ilyen versenyt? Az értékteremtő munka nélkül szerzett profit akkor is etikátlan extraprofit, ha rossz üzleti döntésekből fakadó veszteséget fedez, meg akkor is, ha sajnáljuk multiékat, vagy a néhány fős fejlesztőcsapatot. Ha valaki rossz lóra tesz, akkor viselje a következményeit. Ne másokkal fizettesse meg.