( locsemege | 2022. 01. 27., cs – 13:22 )

Nagyon nem értek egyet a hozzászólásoddal.

- alapjogok, PTK, BTK: pontosan mi indokolja, hogy ezek eltérjenek? Azon kívül, hogy eddig így alakult?

Az eltérő kulturális háttér. Egy erősen katolikus Olaszországban, Lengyelországben nem kellene ugyanannak lenni a jognak, mint teszem azt egy random liberálisabb nyugati államban, talán Hollandiában, Dániában, de bevallom, nem ismerem eléggé a történelmüket ahhoz, hogy megmondjam, ezek jó példák-e egyáltalán. Mások a társadalmi igények. Lehet, hogy Nyugaton igény van arra - bár kétlem -, hogy gyermekeket megingassanak nemi identitásukban, Magyarországon és Lengyelországban ez biztosan nem igény. Amelyik családban az, ott majd megteheti ezt a kedves szülő.

Hasonlóképpen, azokban az országokban, ahol meleg van, hagyománya van a délutáni sziesztának, maradjon ez meg, mint nálunk a hosszú hétvégék, a munkanapok és ünnepnapok átrendezésével, ledolgozós szombatokkal. A hollandok jogosan balhéznának, ha illegális lenne a fűhasználat, mi meg jogosan balhéznánk, ha legalizálnák, bár lehet, hogy nem, erről kellene egy társadalmi kutatás.

Szóval ne legyen azonos a btk., ptk az egész EU-ban, mert ez is szuverenitás vesztés volna.

- adótörvények: mindenképp célszerű lenne azonos keretrendszert kidolgozni az egész EU-ban, és bizonyos kulcsok lehessenek eltérőek, de ne úgy, hogy az adó"optimalizálást" támogassa.

Ez sincs így. Figyelembe kell venni a helyi sajátosságokat. Nyugaton a gazdagoknak van lakásuk, s bérbe adják a szegényebbeknek, a középosztálynak. Magyarországon a lakástulajdonosok jelentős része saját tulajdonában él, abból nem akar és nem tud pénzt csinálni. Míg Nyugaton az ingatlanadó a feketén szerzett jövedelmeket illetve a gazdagokat adóztatja,  addig Magyarországon ez igazságtalan, mert a szülői segítséggel, hitellel összehozott, legálisan, igazolt és adózott jövedelemből megszerzett lakások tulajdonosait terhelné, akik a legtöbb esetben egyáltalán nem gazdagok, akár még az is lehet, hogy épp munkanélküliek. Magyrországon nem üzletelés, hanem lakhatási biztonság a lakástulajdon.

- végrehajtó hatalom: annál jobb, minél közelebb van az emberekhez. Én az önkormányzatoknak az össz adó bevétel legalább 25, de inkább 50%-át adnám. Az EU-t 5-10% alatt kell tartani (jelenleg 1-2 körül van).

Ez valami dogma? A nemzetállam az optimális méret szerintem. A nagyobbra nincs befolyásunk, a kisebb elaprózódik, neki nincs befolyása a világra, s ha jogsértés ér, nem tudod megkerülni.

- külügy, kereskedelem: csak együtt megy, ez már most is így van.

Ez sincs így. Ha egységes, akkor nincs mód lokálpatrióta módon egy régió - nevezném nemzetállamnak - érdekeinek érvényesítésére.

- hadsereg: itt is csak egy közös lehet ütőképes.

Ez az egy talán igaz. Jut eszembe, mi van akkor, ha EU-n belül alakul ki késhegyre menő vita, fegyveres konfliktus lehetősége?

- környezetvédelem: nagy része ennek sem áll meg a határon. De ami igen, azt lehet helyileg szabályozni.

Igaz, de tekintve, mennyire ostoba döntéseket hoznának szövetségi szinten, maradjon meg tagállami hatáskör. Nem mindegy, milyen életszínvonalról indulunk, s mennyire terhelhető a lakosság.

Nagy ellátórendszerek (oktatás, eü, nyugdíj): minél nagyobb szabadság, mert több modellt kell versenyeztetni. De az átjárhatóságot biztosítani kell.

Ezzel pedig az a baj, hogy lecsupaszítják szimplán gazdasági kérdéssé. Az ember egészsége személyes, intim dolog, ennélfogva természetes igény a privacy. Nem jók az egészségügyi adatbázisok. Másik topikban írtam, miért. Ezen felül vadhajtás az, ami az USA-ban van. Lényegében kötelezik az embereket adott életkor fölött vastagbél tükrözésre, ami egy fájdalmas, megalázó beavatkozás, az előkészülete egy napig étkezés nélkül folyamatos hashajtás, amíg tiszta víz jön az emberből. Már az egész egészségessége vitatható, természetellenes. Megtagadhatod, csak nem köt veled szerződést a biztosító, vagy köt, csak igen magas áron.

Azért szavazott az emberek többsége az EU-csatlakozásra, mert azt gondolták, minden mechanizmus egységes lesz, így a cégek majd nyugat-európai béreket adnak, ha EU-tagok leszünk. A szuverenitásunkat elvették, az előnyeiből kimaradtunk, a fizetésünk nem lett több.

Nem kell Európai Egyesült Államok.