( gee | 2022. 01. 27., cs – 01:46 )

A nagy különbség az volt, hogy a Windows telepítés után volt egy grafikus felületed. Volt néhány speciális eset, amihez registry szerkesztés kellett, de azért én az Windows felhasználói évtizedeim alatt szerintem az évi 1 alkalmat nem érte el ez. De egy csomó dolog működött alapból (úgy, ahogy).

Linux alatt meg telepítés után volt egy konzolom, aztán a hálózathoz az ifupdown csomag konfigját kellett szerkesztenem, a grafikus felülethez az X konfigját, meg a .xresources-t, meg már nem emlékszem, miket. És ezt csak ahhoz, hogy legyen egy olyan rendszerem, ami kb. azt tudja, amit a Win az alap telepítés után.

Számomra ez nem volt gond, pl. éveken át használtam úgy a gépet, hogy X-et csak ritkán indítottam. Konzolban ment a vi, konzolban ment a gcc, konzolban ment a mutt, és az idő nagy részében nem kellett más.

De azért ezt messze nem tartom elegendőnek egy desktop rendszernek. Lehetett belőle működő desktopot készíteni, de ha odaadom egy laikusnak, hogy nesze, használd, akkor abból sose lett volna működő desktop.