( vasla_ | 2022. 01. 26., sze – 12:51 )

De a hatalmasra duzzasztott adósság-hegyben még nincs is benne az ide-oda elköteleződöttség okán fennálló fizetési kötelezettség, például a paksi orosz hitel.

Az államadósságot az EUSTAT szabályai szerint kell nyilvántartani. HA az állam nem vállal állami garanciát a hitelre, akkor nem számít bele. A következő kormánynak elég  annyit mondani, köszönjük, nem kérjük és annyi. Ha garanciát vállalt rá , akkor benne kell lennie az eustat jelentésbe. Nem tudom PAKS-sal mi a helyzet. 

 azt sugalmaztad, mintha az adósság-hegy nem növekedett volna orbán tizenkét éve alatt, én meg azt írtam, ami a valóság.

Én azt hol írtam, hogy nominálisan nem növekedett, melyik sorban látod. Az adósságot a GDP-hez arányositottan mérik, általános szokás gazdasági jelentésekben. Az oka az hogy sokkal kifejezőbb  a százalék , mint egy összeg. Igy kapsz pénzt a banktól. Igy számolják hogy egy ország mikor vezetheti be az EURO-t, ez 60 % lehet max, a mostani szabályok szerint.

Egy grafikon a kettőről:

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-o/a/d/o/adossag2-487956.png

A fidesz elérhette volna a 60 %-ot , vagy nagyon megközelithette volna, de inkább 5 ezer milliárdot a válsztások miatt kiosztott. (13. havi nyugdíj stb) Igy lett 80%.

A többi ország, 2019 -ig: (EUSTAT ennyit késik):

 

https://www.google.com/publicdata/explore?ds=ds22a34krhq5p_&hl=hu&dl=hu#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=gd_pc_gdp&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=country&idim=country:at:be:bg:cy:cz:dk:ee:uk:fi:el:fr:nl:hr:ie:pl:lv:lu:lt:hu:mt:de:it:pt:ro:es:se:sk:si&ifdim=country&hl=hu&dl=hu&ind=false