( gee | 2022. 01. 26., sze – 00:08 )

Szerkesztve: 2022. 01. 26., sze – 00:14

A hülyeségei kevésbé zavarnak, mint más OS-ek hülyeségei.

Az évek során megszokott alapbeállítások hiányoznak más OS-eket használva és lusta vagyok keresgélni és konfigurálgatni ahhoz, hogy úgy működjön a rendszer, ahogy elvárom. Linux telepítés után csak a billentyűzetváltás gombját kell átállítanom (egy olyan konfigurációra, amit Windows alatt nem lehet beállítani), plusz beállítok kettő shortcutot (konzol és dolphin indítása) és focus follows pointer és kész. Minden mást alapon hagyok. Telepítés után kb. 5 perccel már úgy működik, ahogy megszoktam.

Hogy eredetileg miért Linuxszal kezdtem? Nem is tudom. Amigát használtam 95-ig. A Win95 tetszett egyébként (a korábbi Win 3.1-hez képest nagy előrelépés volt), de azért továbbra is instabil volt, és egy csomó dolgot nehezen lehetett benne megcsinálni. Utáltam, hogy ha valami nem megy, akkor semmitmondó hibaüzenetek, használhatatlan logok vannak csak és a kikapcs/bekapcs az elfogadott megoldás. Utáltam, hogy a programok összeszemetelik a rendszert mindenféle egymással ütköző libekkel és fél évente vagy évente újra kell telepíteni az egészet, mert "megromlott".

Két-három hónap Win95 használat után 96 januárjában kezdtem a Linuxot használni. Tisztább, szárazabb érzés volt. Jobban hasonlított a logikája az AmigaOS megszokott logikájához. Ha valami nem ment, volt man, volt log, a legtöbb dolog végére tudtam járni. Stabil volt. Telepíthettem, amit akartam (a disztribúcióból), nem kuszálódott össze. Nem kellett naponta többször újraindítani kék halál, szoftver telepítés vagy csak valami nem megy jelenség miatt.

Vagyis jobb volt, mint a Windows. Azóta használom elsődleges rendszerként, az évek jóval több, mint felében munkában is. Az érzés nem változott: A Linux jobb, mint a Windows. Nekem.

Van Windows is a laptopomon. Régebben csak Windows alatt játszottam, aztán Quake óta egy keveset Linux alatt is. Amióta van Steam Linuxra, ha lehet, Linux alatt játszom, de vannak olyan játékok, amik miatt Windows-t bootolok (elképzelhető, hogy közülük sok menne Wine-nal, de nem akarok vacakolni, próbálkozni, konfigurálni).

Asszonynak van két Macbookja. Egy magán és egy céges. Néha használom. Nem áll kézre. Az alapbeállítások rosszak. Valószínűleg, ha lenne saját Macbookom (pl. egy cég azt adna munkára), akkor pár hét esetleg pár hónap alatt belaknám. Beállítanám*, feltelepíteném, ami kell, és talán hozzá is szoknék. Amennyit láttam belőle, egyelőre Windows-nál jobbnak érzem, Linuxnál viszont nem. Persze maga a Macbook szar. A billentyűzet tragédia, a trackpad idegesítő. Kár, hogy ezt majmolja mindenki. Az újabbik laptopom billentyűzete is szarabb, mint a régié, mert Macbookosabb. De legalább van Del billentyű. Mondjuk mindegy. Macbookot külső billentyűzettel és egérrel használnám, úgy megfelelő.

* Bár az iphone alapján lehet, hogy vannak Macbookban is olyan dolgok, amiket nem lehet (egyszerűen) beállítani. Megszoksz vagy megszöksz.