( XMI | 2022. 01. 25., k – 22:45 )

Egy bizonyos projektméretig igen, gyorsabb a pythonban fejlesztés. A gond akkor van, amikor egyrészt a projekt túlnövi magát, másrészt olyan huncutságok kerülnek elő, hogy HA meg stabilitás, meg teljesítmény (értsd: performance statement-et kell adni az ügyfélnek).

Amikor szívsz olyanokkal, hogy a mariadb driver nem képes lekezelni egy galera node failover-t. A rabbitmq driver totál misztikus hibajelenségeket produkál, ha HA-s rabbitmq clusterrel találkozik (sok-sok év után asszem tavaly javították végre, már nem dolgoztam azon a projekten, volt kollégám még utólag felhívott, hogy "végre megvan"). Mikor kiderül, hogy az eventlet behúzása lecseréli az egész socket kezelést, és domain név feloldásra a normál libnss helyett egy greendns nevű natív python implementációt rak, ami egyrészt leszarja az összes konfigurációt (pl nsswitch.conf), másrészt nem találtam benne olyan részletet, ami ne lett volna így vagy úgy hibás. IPv6-ot ne is említsem...

Sorolhatnám még a hajmeresztő hibákat, amiket ki kellett debuggolnom...

Nagy része ráadásul nem magának a nyelvnek a közvetlen hibája, hanem azoknak a libraryknek, amiket azért húzol be (vagy csak tranzitív függőségként behúzódik), hogy a GIL ellenére legalább kvázi-normálisnak látszó preemptív threadkezelés legyen.