( Raynes | 2022. 01. 25., k – 18:55 )

De kár, azzal pedig be tudna dolgozni a nyomdába nagyon dulván, még a Windows 95 árát is megspórolva.

Magam részéről Linux. Fő gépen csakis az már közel 8 éve (Arch, ez ha változni fog valaha, csakis Gentoo-ra), amíg nem lesz jobb alternatíva vagy nem kényszerítenek át a linuxos fejlesztők a hülyeségekkel valamelyik BSD-re (arra a BSD forka, ami az aktuális hardverem támogatja). Más OS csak ilyen másodlagos, sokadlagos, tartalék, kísérletezős gépen van. De ez ilyen, aki tényleg meglátta egyszer a unixlike világ előnyét, sose fog Windowsra visszaváltani, mert látni fogja, hogy nem érdemes, és maradni fog annál, ami a legjobban bevált neki. Azért sincs sok értelme ezeknek a minden évben előforduló, milyen OS-t, milyen disztrót használsz kezdetű szavazásoknak, ebben az évben el is maradt a HUP-os felmérés, ami eddig fel sem tűnt.

És nem az, hogy licencre ne lenne pénzem, mert van egy csomó Windows licencem, ami gépekkel jött, nem mintha egy olcsó szürke netes termékkulcs olyan drága lenne, meg a hardvereim is egy kivételével támogatják akár a Win11-et is  de fő rendszernek nem használnám. Pedig még azt is tudnám csinálni, hogy XP-n ökörködök az idők végezetéig, mint hajbazer, simán ki tudnám hekkelni magamnak, hogy minden fontosabb dolog működjön. Hardvertámogatás se gond, évek óta csakis olyan hardvert vagyok hajlandó venni, aminek teljesen patent a linuxos drivertámogatása, lehetőleg már generic kernelekben támogatva legyen, és ne kelljen hozzá egzotikus dkms modulozással vagy forráskódból forgatással vergődni, ha valamelyik BSD által is támogatott, az külön plusz. Linuxra átállni, meg vim-et, gépírást, shellt, stb. megtanulni a legjobb lépés volt, amit valaha megléptem informatikailag, és nem hogy nem bánom, de évről-évre egyre jobban kamatozik, és csak azt bánom, hogy nem hamarabb váltottam. Sajnos fiatal koromban nekem is fent volt a szemellenző, és a grafikus felület UI dizájnja, vizuális csilivili, játékok, MS Office, egyéb konzmerista baromságok voltak a döntő tényezők, és a fától nem láttam az erdőt.

A másik, amit nem szoktam elhinni nekem a widowsosok, hogy a Windows időbe egyre rosszabb lesz, egyre használhatatlanabb. Nem lesz választásuk egy ponton, a Windows desktop éve fog elmúlni, és át kell állniuk valami másra. Lehet vergődni, hogy fújj, szaralinux, soseleszdeszktopéve, csakaholtestemen keresztül, sohanapjánkiskedden, nemtámogassalyanekijebele, de egy ponton túl nem lesz választás. Reménykedni lehet, hogy na, majd a Windows 12, meg a 275254345-es Insider build hátha jobb lesz, meg kihúzzuk addig Win10 LTSBCQKBFG ágon, már csak párat kell aludni addig, de nem fog bejönni. Néhányan még áltatják magukat azzal is, hogy nem érdekes, mert akkor majd átállnak Androidra, ChromeOS-re (ezek alatt is Linux kernel van, de mindegy), amik persze semmivel nem jobb a Windowsnál, vagy MacOS, ami megint csöbörből vödörbe.