( hajbazer | 2022. 01. 25., k – 14:37 )

Az nem biztos, hogy a haladók munkáját kompletten ellehetetlenítik

Nem kompletten, hanem egyre inkább. Ha pedig a haladók elég türelmesek és egy kicsit átmennek tapicskolóba, feladva a munkavégzés hatékonyságát, tudnak boldogulni. Ezzel viszont már beléptünk a szakmai színvonalcsökkenésbe.

egyes munkastílusok, amiket mondjuk mi begyakoroltunk két-három évtizede, kikopnak, mert nem mi vagyunk a mainstream

Pedig ezek a munkastílusok egy már fejlett szintből jönnek és azonos elvégzendő munkát tekintve hatékonyabbak. Továbbá, szét kéne választani a munkacélú felhasználást az e-fogyasztástól. Legalább gondolatban. Akkor megértenéd.

szóval itt van egy learning cost, amit pont, hogy mi nem vagyunk hajlandóak megfizetni; lehet hogy lehet haladónak lenni Windows 11 alatt, csak mondjuk full egér kell hozzá, nem tudom.

De az egeret ide-oda kell húzkodnod, rá kell kattintanod, ami akkor is több idő lesz, mint leütni egy billentyűt. Pláne, ha valahol menün belül van valami és csak több kattintással elérhető. Lehet jönni azzal, hogy fú akkor érintőképernyő, de ott is oda kell húznod az ujjad, plusz nem biztos, hogy annyi végtelen paddinggal elválasztott, erőltetetten óvodásoknak felnagyított material-idealista gomb kifér a 4K képernyőre, mint ahány billentyűparancs leüthető.

A learning cost egy dolog, de itt nem ez a lényeg. Itt azt kéne megértened, hogy egyik (billentyűzetes, egeres, érintőképernyős) workflow nem minden esetben váltható ki a másikkal ugyanolyan hatékonyan. Billentyűzettel például nagyon nehéz rajzolni. Igen, lehet Comenius Logóba parancsokat írogatni, de sokkal hatékonyabb egérrel vagy rajztáblával vagy akár érintőképernyővel. Aztán ha én vagyok a material-buzi szoftvermultika, akkor mondhatom azt, hogy dehát billentyűzetes gépet többet vesznek, akkor rajzoljanak azzal.

Ez ennyi idős fejjel már nem fog menni, szégyenszemre billentyűzetet kell majd magammal cipelnem

Amivel, megfelelő szoftverrel még mindig gyorsabban tudnál dolgozni, mint az újgenerációs szemmelverő-tapicskoló VR-függők.

nem tanultam meg sose rendesen navigálni tiktokon vagy instagrammon, de itt a hupon elvagyok

Mert nem is lehet. Konzumerkedésre, függésre, figyelemfenntartásra van kitalálva. Nem értelmes használatra vagy következetes navigációra.

szegény NeverGone, egy 15 éves dizájnt kellett visszaimplementálnia a modern világba. 

Szegény NeverGone nem is tudja, hogy jobb munkát végzett, mint a webfejlesztők 99%-a szokott.

az űrlapot scrollra optimalizáljuk

Pláne, ha 48 pixel magas egy kibaszott material-buzi beviteli mező és szintén ennyi a padding a kettő között, 16:9-en garantált, hogy scrolloznod kell, míg a végére érsz. Szánalmas.