( Aadaam | 2022. 01. 24., h – 21:15 )

Az nem biztos, hogy a haladók munkáját kompletten ellehetetlenítik, csak egyes munkastílusok, amiket mondjuk mi begyakoroltunk két-három évtizede, kikopnak, mert nem mi vagyunk a mainstream.

Én pl. nem tudok gyorsan mobilon dolgozni, de van egy komplett generáció (Z) aki tud; egyszerűen én linux parancssoron szocializálódtam, az mplayer konzol változatának billentyűit ma is tudom fejből, de egy netflixben el tudok tévedni.

szóval itt van egy learning cost, amit pont, hogy mi nem vagyunk hajlandóak megfizetni; lehet hogy lehet haladónak lenni Windows 11 alatt, csak mondjuk full egér kell hozzá, nem tudom.

a neurális interfésztől előre félek: pontosan tudom, hogy röhögve lehet egy VR szemüveg szárába annyi elektródát építeni, hogy egy egérmozgatásra alkalmas legyen: felveszed a szemüveget, és rögtön van egered - elvileg. A gyakorlatban ennek a mozgatása egy tanulandó skill, ami egy akkori tizenévesnek pikkpakk meglesz, én meg, mivel egyszerűen elmúltam már 25, amikor az ilyen skillek még könnyen jönnek, nem leszek annyira pörgős, ha tudok hozzá idomulni egyáltalán.

na és ha gondolattal irányítható egy egér, akkor simán lehet, hogy ki fognak rakni valami virtuális billentyűzetet, amit a tinik röhögve fognak gépelésre használni - a gondolat sebességével. Ez ennyi idős fejjel már nem fog menni, szégyenszemre billentyűzetet kell majd magammal cipelnem, hiába tudok rajt gépelni vakon, rajtuk csak simán egy napszemcsi lesz úgy, ahogy most a mobil a kezükben. 

nem tanultam meg sose rendesen navigálni tiktokon vagy instagrammon, de itt a hupon elvagyok - szegény NeverGone, egy 15 éves dizájnt kellett visszaimplementálnia a modern világba. 
 

az interfészváltás ettől még drága, azaz a “leveszem a kezemet, átteszem egérre, visszateszem a billentyűzetre” az nem lesz sose kényelmes, de pl. 2 éve el kellett magyaráznom,  mi az, hogy az űrlapot scrollra optimalizáljuk (ha pillanatragasztóval leragasztom az egeret, akkor is ki kell tudnom tölteni, lehetőleg csak kattintással és scrollozással az űrlapot). De minden másban lehet, csak mi öregszünk.