( Aadaam | 2022. 01. 23., v – 23:24 )

Az általad is éltetett UX-ökörségek pont hogy nem segítik hozzá a felhasználót ahhoz, hogy haladó legyen, hiszen tapicskoló konzumerként is elvan.
 

A sztori fordított. Talán nem veszed személyeskedésnek, ha azt mondom, hogy rajongsz a Windows XP-ért - korának valóban egy meglepően jól összerakott rendszere, amely picit tovább is volt népszerű, mint amit a gyártó kereskedelmi részlege anyagilag ideálisnak tartott.

Nade: 2001 augusztusában nem csak a Windows XP RTM változata jött ki, hanem vele együtt az erre a platformra fejlesztőknek a fejlesztői kézikönyv, aminek része a Tervezési Irányelvek (Design Guidelines), aminek első fejezete meglepő módon egy esszé, az a címe: Inductive User Interface

fenn van szerencsére mai napig, most épp itt:

https://docs.microsoft.com/en-us/windows/win32/appuistart/inductive-use…

ez egy majdnem 10 évig futó (gyakorlatilag windows 3.x időktől) kutatást összegez, ahol a Microsoft akkori, tényleg komoly szakemberei (ez még nem a Windows Phone éra) kijelentik, hogy a felhasználók azok ilyen konstans középhaladó állapotban leledzenek: értelemszerűen nem mind, de a nagy többség az igen.

megtanulja pont annyira, hogy már elboldoguljon vele, és ott megáll. Majdnem mind - értelemszerűen normálgörbe, de a normálgörbe elején sokkal többen vannak, mint a végén.

és elindul a Microsofton belül a Windows XP vonal, ami design szempontjából tulajdonképpen arról szól, hogy építsünk olyan felületeket, amiket nem is KELL megtanulni. Ez a Windows XP design filozófiájának alapja.

Elvileg minden, amit az elmúlt 20 évben a Microsofttól láttál - de főleg Jensen Harris “uralkodása alatt” - ezt az elvet próbálta követni, ami a ribbonnál szerintem katasztrófába torkollott, mostanában, miután már kikoptak a Jensen-gyerekek (azok, akik a Windows Phone-t tervezték) kezdett egy picit normalizálódni talán, de messze van a tökéletestől.

Sajnos a kapitalizmus képtelen szétválasztani a “valós igényeket” a pénztől: igény arra van, amiért pénzt lehet szedni - akár azzal, hogy konkrétan feláras, akár azzal, hogy átmennek az emberek a Microsoft Office-tól mondjuk az OnlyOffice-ba, mondván, hogy ott jobbak a billentyűzetkombinációk.

Én nem állítom, hogy jó, hogy egyes szoftverekben nem is lehet haladónak lenni, de úgy látszik, jelen piaci felállásban nem éri meg - sok lúd disznót győz. A piac a kapitalizmusban pedig “as is”, azaz nem jó, nem rossz, csak “van“. Azon, hogy hogyan lehet változtatni a piac jelenlegi állapotán, azon én olyan sokat gondolkozom, hogy konkrétan PhD-ra jelentkeztem ezzel a témakörrel. Még nem jöttem rá, majd ha igen, akkor a legkisebb eredmény egy 120 oldalas dolgozat lesz.

a nagyobbik, hogy elkezdünk belőle talán kimászni - már ha a világ lehet jobb hely egyáltalán.