( uid_4656 | 2022. 01. 19., sze – 23:39 )

Érdekesek egyébként az arányok, pl. az IT-ban, kis cégeknél.

Tegyük fel, hogy a munkavállaló a zsebébe havi 500 ezer Ft-ot szeretne kapni. Ehhez ~750 ezer Ft-os bruttó bér kell (picit több, de mindegy), a munkaadó összes adó- és járulékterhével együtt pedig ~850 ezer Ft-ba kerül a szerencsétlen alkalmazott havonta.

Ezen kívül releváns költségek még:

  • iroda (ha nincs home office) --> ~100 ezer Ft / fő / hó (forrás: https://mvuk.hu/iroda-ujragondolva-az-egy-fore-juto-iroda-osszkoltsegen… - de tényleg ekörül jön ki)
  • eszközök (laptop, mobil, nyomtató, tábla, filctoll stb.) --> ~25 ezer Ft / fő / hó
  • cég fenntartása (jogász, könyvelő, számlázó szoftver, banki költségek stb.) --> ~100 ezer Ft / hó - nyilván leosztható a létszámmal, pl. 5 fős cég esetén ~20 ezer Ft / hó (5 fő felett meg az összköltség is magasabb lesz)

Ne a konkrét összegeket nézzétek, nyilván lehet könyvelőt találni 30 ezer és 45 ezer Ft-ért is egy kis kft-hez, de de úgy arányaiban ilyesmikben kell gondolkodni.

És igen, ez alapján ahhoz, hogy valakinek a zsebébe 500 ezer Ft-ot lehessen tenni, ahhoz a cégnek 1 millió Ft + ÁFA-t ki kell számláznia itthon, és akkor a cég tulajdonosainak még konkrétan 0 Ft haszna volt az emberen...