( TCH | 2022. 01. 19., sze – 18:53 )

Jó, akkor nézzük sorban.

Egyrészt kevered Gizikét a gőzekével, mert a YT szerződésének megsértése még mindig nem kalózkodás és még mindig nem a kugli ment nekik, hanem a RIAA és nem a tecső UA megsértéséért, hanem kalózkodásért, amit be is szoptak. Teccikérteni, hogy hivatalos, hogy a cucc nem kalózcucc? Teccikérteni, hogy a kalózkodás az az illegális tartalmak átadása/átvétele és nem az, hogy megsértetted a YT UA-t? Ha nekiállok trollkodni a tecsőn az is az UA megsértése, mégsem kalózkodás. Ez két külön dolog.

Másrészt a youtube-dl még mindig egy raklap portálról tud letölteni. Mi van, ha sosem használod a tecsőhöz? Ez olyan, mintha azt mondanád, hogy tiltsuk be a kést, mert embert lehet vele ölni. Nem. Ez egy tool. A puszta létezése és használata nem sérti a tecső semmilyen szerződését.

Harmadrészt nézzük azt, amit beidéztél abból a bizonyos szerződésből: a "disable" nem egy egyértelmű megfogalmazás, ebbe akármit bele lehet magyarázni. Próbálj meg egy gumiszabályokkal operáló szerződést érvényesíteni a bíróságon. (Jó, egy amerikain biztos sikerül, ha van elég pénzed, de szerencsére Amerika nem a világ.) Aztán, egy adblocker még csak-csak megmagyarázható, hogy letilt dolgokat, de technikailag a youtube-dl semmit sem tilt le. Semmit se. Nem blokkolja a reklámokat. Mást sem. Ő felkapcsolódik a streamre és letölti. Ez nem letiltás, hanem letöltés.

Na, hát én is csak arra mutatok rá, hogy jogilag mi a helyzet. Amúgy pont azért fektetek bele sok energiát, hogy ne legyen hányás.