( hajbazer | 2022. 01. 18., k – 23:24 )

De miért gondolja mindenki azt, hogy az intelligens gépek nekünk majd ártani akarnak? 

Miért gondolja mindenki azt, hogy szükségünk van helyettünk dolgozó intelligens gépekre, amik mellett életképtelenné kényelmesedünk?

Ha tényleg intelligens, akkor nem fog semmilyen életformát elpusztítani, mert hát az neki miért lenne jó?

Kérdezd meg azokat az intelligens™ embereket, akik csináltak két világháborút.

Sőt, talán igyekezne jobbá tenni az emberek/állatok életét.

Kérdés, hogy ez a "jobb" ez kinek az érdeke lenne inkább. A gyártóé vagy a tulajdonosé. A jelenlegi okosnak kikiáltott kütyük a gyártó érdekében működnek elsősorban és csak másodsorban a felhasználó érdekében. Ha az intelligens gép kifejlesztését egy profitéhes multi fogja finanszírozni, akkor egyértelmű, hogy kinek lesz elsősorban jobb és azok nem mi vagyunk.

Sok mindent gyorsabban, hatékonyabban és fáradhatatlanabbul tudna csinálni mint az ember.

Csak győzzük nem megújuló energiával, pöfögtetéssel.

Egy helyzetet tudok elképzelni, az önvédelmet.

Ami egy igen reális félelem, ugyanis nem kell szuperintelligens, fáradhatatlan gépnek lenni ahhoz, hogy felismerd, az emberiség felél minden rendelkezésre álló erőforrást és minden más fajt előbb-utóbb kipusztít maga körül, a saját önzőségét, mohóságát csúcsra járatva. Ha ezeket az összefüggéseket átlátja a szuperintelligenciájával, az már adhat okot (egyébként jogos) önvédelemre.

No de ki merne megtámadni egy nálánál erősebb, gyorsabb gépet?

Bárki, akinek túlteng annyira az egója, hogy azt hiszi, erősebb a gépnél. Bárki, akinek túlteng annyira az egója, hogy TikTok videóban akarja bizonyítani a rátermettségét™, életképességét™, erőfölényét™, hogy le tudja győzni a gépet.

Én inkább az Ő biztonságukért aggódnék...

Most is mindenki jobban aggódik a gazdaságért, a multik profitjáért, a saját tech-kényelméért, önnön versenyképességéért, a külső megjelenése és a megnyilvánulása által keltett benyomásokért, mintsem a saját egészségéért. Ez a 21. századi, elkényelmesedett, egész életükben illúziókat hajszoló smartpolgárok paradoxona.