( profeta | 2022. 01. 18., k – 13:00 )

Nyilván nem a class diagrammal kezdem a tervezést. Csak példaképp hoztam elő, mert még azt láttam legtöbbször. Néha még szekvenciát.

Most jöhetne itt egy kirohanás az informatikában megjelenő "megoldásokról". Mert többször előfordult velem, hogy valamivel dolgoznom kellett, és egy kalap szar volt.
Pl. a rational rose, az ejb2, vagy  html3, de mondjuk később a vaadin, vagy az swt. Az engem nem vigasztalt, hogy 10-20 év, és használható lesz. Meg hogy "csak érteni kéne hozzá". Nekem akkor és ott égett a pofám, hogy olyan eszközkészletem van, ami nem jó szinte semmire. De ezen úgysem lehet változtatni, felesleges dühöngeni rajta.

Hogy egy ellenpéldát is mondjak, ott volt nagyon régen a Magic. Még a 90-es évek elején találkoztam vele. A maga korlátozott módján zseniális volt. Egy eszközön belül mindent meg lehetett oldani. Persze sok mindent csak nehezen vagy sehogy. De ha én pénzt akarok keresni, akkor olyan eszközre van szükségem, amivel a rutinfeladatokat (vagy ami már nekem rutin) gyorsan meg lehet oldani.

Manapság ilyen sajnos nincs. A tervezőeszközök és a tényleges megvalósítás nincs összekötve, kézileg kellene szinkronban tartani őket, ami általában elsikkad. De ez megint messzire vezet.